De bibliotheek, Het Koffieboontje en bloemenwinkel Bloom werden slachtoffer.© Robin Fasseur

Dieven proberen in amper één uur tijd uit drie kassa’s geld te stelen: “Dit hebben we nog nooit meegemaakt”

Zandhoven -

In Zandhoven hebben vier personen vrijdagnamiddag geprobeerd geld uit de kassa te stelen in drie verschillende zaken. De bibliotheek, Het Koffieboontje en bloemenwinkel Bloom werden slachtoffer. Enkel in de bibliotheek konden de dieven buit maken. De politie is een onderzoek gestart. De daders zijn geïdentificeerd en worden geseind. “Het is de eerste keer dat dit hier gebeurt”, stelt politiezone Zara.

Nette Loots

Het diefstallenrondje begon om 15u vrijdagmiddag. Een koppel stapte de bibliotheek van Zandhoven in de Amelbergastraat binnen en begon een luidruchtige scène te maken. De twee aanwezige medewerkers probeerden de vrouw verder te helpen, terwijl de man achter de balie de trap op sloop richting de kantoren van de bibliotheek. Daar stal hij geld uit een handtas en griste nog wat kleingeld mee dat op de bureautafels te vinden was.

“Het was duidelijk dat het voor de dieven niet de eerste keer was”, vertelt een medewerkster van de bib. “Ze wisten perfect wat ze deden, alles was goed ingestudeerd. De vrouw maakte opvallend veel lawaai zodat we de voetstappen boven niet konden horen. De collega bij wie ze in de handtas hebben gezeten, is nog steeds overstuur, ze kan het moeilijk plaatsen. Niemand verwacht dit in een bibliotheek.”

Bibliotheek van Zandhoven.© Robin Fasseur

Wisseltruc

Vervolgens zette de bende zijn tocht verder naar koffiehuis Het Koffieboontje. “Het koppel kwam net binnen toen mijn laatste klant vertrok”, vertelt uitbaatster Jolien. “Ze deden zich voor als toeristen, moeder en zoon. De vrouw begon in het Italiaans te spreken. Ze reageerde in haar gat gebeten omdat ik geen Italiaans sprak. Verder spraken ze in het Duits, maar alles wat ik in het Nederlands zei, verstonden ze wel.”

Het duo bestelde twee cola’s om vervolgens te betalen met een briefje van honderd euro. Ook wel de wisseltruc genoemd, bevestigt politiezone ZARA. “Toen dat niet lukte, probeerde de vrouw tot twee keer toe achter mijn toog te komen. Uiteindelijk stond ze bijna in mijn koelkast, op zoek naar eten “omdat ze honger hadden”. Ik draaide mij om en zag de man net zijn hand uitsteken naar de portefeuille die naast de kassa lag. Met wat duwen en trekken heb ik ze uiteindelijk de deur uit gekregen.”

Koffiehuis Het Koffieboontje.© Robin Fasseur

Toneelstuk

Een laatste stop in Zandhoven deed de bende in bloemenwinkel Bloom op de Liersebaan. Ook daar maakten ze, dit keer met drie personen, een scène om aan de kassa te geraken. “Vanaf ze binnenkwamen, had ik meteen door dat ze slechte bedoelingen hadden”, vertelt een medewerkster van de bloemenwinkel. “Ik heb eerder al eens een overval meegemaakt. Je voelt meteen dat ze een toneelstuk spelen en jij er figurant in bent. Ze roepen, komen dreigend over en proberen je in de war te brengen met hun grote bedragen.” De dievenbende had al snel door dat ze ook hier geen buit zouden maken en namen de vlucht.

De politiezone ZARA is een onderzoek gestart. “Al snel kregen we de wagen in het vizier die gelinkt kon worden aan de feiten”, zegt Michael De Vos, hoofdinspecteur interventie. “Dankzij slimme camera’s konden vier personen geïdentificeerd worden. Ze staan geseind en worden opgespoord.” Het zou gaan om één vrouw en drie mannen. Volgens de slachtoffers zou de bende van Roemeense afkomst zijn.

Bloemenwinkel Bloom op de Liersebaan.© Robin Fasseur

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen