Gouverneur Oost-Vlaanderen kondigt provinciaal rampenplan af wegens wateroverlast

In Oost-Vlaanderen heeft gouverneur Carina Van Cauter het provinciaal rampenplan afgekondigd wegens wateroverlast. Omdat de waterpeilen al hoog staan en de komende dagen nog veel regen wordt voorspeld, vond woensdagnamiddag overleg plaats met de waterloopbeheerders, het KMI, de burgemeesters en de veiligheidsdiensten.

belga hnb

‘We bereiden ons op het ergste voor, zeker in West-Vlaanderen en het zuiden van Oost-Vlaanderen’, verklaarde Katrien Smet van de Vlaamse Milieumaatschappij aan Het Nieuwsblad. De bodem is er helemaal verzadigd. ‘Op dit moment stabiliseren de waterpeilen. Zodra dat mogelijk is, voeren we water uit de wachtbekkens weg via de waterlopen, zodat ze de nieuwe buien van morgen kunnen opvangen. In Oost-Vlaanderen moet het water zo snel mogelijk weg, maar staat het waterpeil erg hoog in de Vondelbeek, de Bellebeek en de Molenbeek. Het Denderbekken is sowieso al een zeer overstromingsgevoelige regio en het heeft daar heel veel geregend.’

© Sébastien Van Malleghem

De inwoners werden geïnformeerd via verschillende kanalen, waaronder een mail naar inwoners die zich ingeschreven hebben op BE-Alert. De inwoners krijgen de vraag om de communicatiekanalen van hun stad of gemeente goed in de gaten te houden aangezien die lokaal ook maatregelen kunnen nemen.

Verder wordt gevraagd om niet-essentiële verplaatsingen te vermijden als er veel regen is.

Wie in een overstromingsgevoelig gebied woont, neemt best enkele voorzorgsmaatregelen. Breng huisdieren in veiligheid, bescherm belangrijke papieren en waardevolle voorwerpen tegen water, voorzie waterdichte materialen voor het keldergat en rioolputjes en maak greppels en goten schoon en vrij.

Nog wijst de provincie erop dat mensen de hulplijn 1722 kunnen bereiken voor niet-levensbedreigende zaken.