Gouverneur Decaluwé na enkele dagen in buitenland weer met de laarzen in het water: “Ik heb ook daar elke dag gewerkt”

© BELGA

Na enkele dagen in het buitenland staat West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé weer met de laarzen in het water. Hij kreeg kritiek omwille van zijn afwezigheid op een moment van crisis, maar dat raakt hem naar eigen zeggen niet.

Farid El Mabrouk

“Ik moest om privé-redenen echt naar het buitenland. Het kon deze keer echt niet anders”. Carl Decaluwé zat de voorbije dagen in Portugal, terwijl een deel van zijn provincie onder water stond en de situatie heikeler en heikeler werd. Op sociale media werd erom gelachen of viel er bijtende kritiek over te lezen.

Maar volgens de provinciegouverneur heeft het allemaal geen enkel verschil gemaakt. “Die kritiek op sociale media raakt mij niet. Iedereen was op de hoogte van mijn vertrek en wij hebben een bijzonder goed team. Ik heb vanuit het buitenland ook alles vanop de voet gevolgd en heb de hele tijd gewerkt. Ik was overigens met een gerust gemoed vertrokken. Het regende de eerste dagen wel, maar het was allemaal behapbaar. Alleen zijn we op het verkeerde been gezet door de weersvoorspellingen. Daarom ben ik deze morgen ook afgekomen. Iedereen wist dat ik op 4 à 5 uur terug in het land kon zijn”.

Na uitgebreide briefings dinsdag en woensdag is Carl Decaluwé ondertussen weer aan de slag. Woensdagavond trok hij naar Lendelede, waar de situatie ook niet goed is. “We zijn met ons hele team op het terrein aanwezig. Om te coördineren en mensen te steunen. Dat is belangrijk”.

Andere, politieke kritiek over de wateroverlast weerklinkt er vanuit de oppositie op de Vlaamse regering. Volgens covoorzitter van Groen Jeremie Vaneeckhout laat bevoegd minister Lydia Peeters (Open VLD) de Westhoek al jaren in de steek. Investeringen om de regio waterbestendiger te maken, gebeuren maar niet, meent hij. “Mocht Antwerpen onder water staan, waren er al lang maatregelen aangekondigd,” klonk hij woensdag tijdens het vragenuurtje in het Vlaams Parlement.

Lydia Peeters antwoordde dat er pompen ter beschikking zijn gesteld, dat de diensten continu paraat staan en er de voorbije jaren ook al veel waterwegen uitgebaggerd zijn. De minister verwees ook naar waterexperten die stellen dat het probleem vooral in Frankrijk moet worden opgelost en dat Vlaanderen een tienpuntenplan klaar heeft. “Maar deze situatie los je niet op met enkele kleine maatregelen. Dit is zó extreem, dit is een waterbomscenario, zoals in 2021. Maar we hebben sindsdien ook niet stilgezeten”. Toch kondigde de liberale politica aan dat de Vlaamse regering vrijdag op de ministerraad gaat bekijken welke extra maatregelen nodig zijn.

Voor Groen was het antwoord niet genoeg. “We zaten de voorbije jaren al verschillende keren in deze situatie en telkens hoorden we hetzelfde liedje. Stop met aankondigingen en doe er eindelijk iets aan”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen