Televisie

Nederland gaat meebetalen voor programma’s met Tom Waes

Tom Waes.© vrt

De VRT en de Nederlandse publieke omroep NPO zullen samen een vijftal programma’s met Tom Waes maken. De publieke omroepen willen zo hun tv-reeksen betaalbaar houden.

cdl

De VRT en de Nederlandse publieke omroep NPO zijn van plan om de komende drie jaar verschillende coproducties met Tom Waes te maken. Ze zullen structureel samenwerken voor een vijftal programma’s, waaronder twee fictiereeksen. Het Vlaamse productiehuis De Mensen, dat met Waes ook Reizen Waes en Het verhaal van Vlaanderen maakte, zal die programma’s maken.

De eerste coproductie van VRT en NPO met Waes zal al in 2024 te zien, zowel op de Vlaamse als op de Nederlandse publieke omroep.

De twee zenders willen door samen te werken geld uitsparen. ‘In uitdagende financiële tijden slaan VRT en NPO de handen in elkaar om hoogwaardige programma’s te kunnen blijven produceren met lokaal talent’, zegt Ricus Jansegers, directeur content bij VRT, in een persbericht. ‘Deze samenwerking met NPO is trouwens deel van een geheel: we bespreken ook hoe we de krachten kunnen bundelen op het vlak van innovatie, digitale toepassingen, opleidingen, enzovoort.’

De Nederlanders kennen Waes van Reizen Waes en Het verhaal van Vlaanderen, die op de NPO te zien waren, en van de Netflixreeks Undercover. In plaats van programma’s met Waes aan te kopen legt de Nederlandse publieke omroep van bij het begin van de productie geld op tafel om ze te maken.