© Jordi Huisman/Hollandse Hoogte

Financiële waakhond waarschuwt voor valse kredieten: “1.800 euro betaald voor lening die ik nooit kreeg”

De waakhond van de financiële sector FSMA ziet het aantal mensen pieken dat benaderd wordt door oplichters om zogezegd geld bij hen te lenen. “Ik betaalde 1.800 euro voor een lening die ik nooit kreeg”, zegt een slachtoffer.

Tom Le Bacq

313 keer al is bij de FSMA, de regulator van de bankensector in België, een melding binnengekomen over “kredietfraude” dit jaar. Bij het meldpunt van de FOD Economie kwamen daar nog eens 193 meldingen bij. Het gaat om malafide bedrijven die op allerhande manieren – via e-mail, via Facebook – mensen benaderen met een voorstel om geld te lenen. “Vaak aan zeer interessante tarieven”, zegt Johan Corthouts van de FSMA. “Grote bedragen, lage rentetarieven, soms zelfs met het logo van een echte bank erbij. Nadat je een voorschot betaald hebt, zie je niets meer van dat geld terug.”

Schimmig bericht

Je zou denken: je moet wel zot zijn om in te gaan op een schimmig Facebook-bericht of een rare mail met het aanbod om pakweg 7.500 euro te lenen, zelfs al staat er een foto bij van een echte bank. “Ik schaam me ook effectief om wat er gebeurd is. Ik ben zo naïef geweest”, zegt Sofie (*), één van de slachtoffers die melding deed bij de FSMA. Ze is in totaal 1.800 euro kwijtgeraakt. Ze ging een lening aan bij een malafide kredietverstrekker. “Ik moest eerst 225 euro overschrijven om het bedrag vrij te krijgen”, zegt ze. “Daarna 135 euro. Dan nog eens 185 euro, en dan weer 153 euro om de administratieve kosten voor de lening te dekken, zo zeiden ze me.”

Het wordt nagenoeg onmogelijk om dat geld nog terug te krijgen. “Eens zoiets gebeurd is, is de kans klein dat je daar nog iets van terugziet”, zegt Isabelle Marchand van de bankenfederatie Febelfin.

(Lees verder onder de foto)

© Getty Images

Vatbaarder

Waarom gaan mensen daar dan toch op in? “De huidige economische situatie leidt ertoe dat mensen op zoek gaan naar extra geld”, zegt Corthouts. “Ze zijn dan vatbaarder voor dit soort oplichting.”

Bij de FSMA kwamen dit jaar al 1.834 meldingen binnen van “onregelmatige activiteiten” of fraude. Dat is al meer dan heel 2022 samen (toen waren er 1.551 meldingen). “Dat zijn niet alleen frauduleuze leningen. Het kunnen dan bijvoorbeeld ook klachten zijn over platformen voor cryptomunten”, zegt Corthouts. “Kredietfraude maakt ongeveer één vijfde uit van alle meldingen die wij binnenkrijgen.”

Wie slachtoffer wordt van kredietfraude, kan dat het best melden bij de FSMA of het meldpunt van de FOD Economie. De FSMA geeft dat door aan politie en parket, die dan de websites kunnen blokkeren. “In 2022 zijn 300 malafide websites geblokkeerd, waarvan 95 betrekking hadden op valse kredieten”, zegt Corthouts.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer