Het laatste seizoen van "The Crown" is uit, VRT NWS sprak met de cast: "We hebben gehuild en geknuffeld"

Het laatste seizoen van Netflix-serie "The Crown", over het leven van de Britse koninklijke familie, focust op de dood van prinses Diana en Dodi Fayed, maar ook voor de cast is het een emotioneel afscheid. VRT NWS sprak met acteurs Elizabeth Debicki, Khalid Abdalla en Jonathan Pryce over het wereldwijde fenomeen. 

Na 7 jaar en 6 seizoenen valt het doek over de populaire Netflix-serie "The Crown". Vandaag - 09.01 uur Belgische tijd - worden de eerste vier afleveringen gelost van het laatste seizoen. Daarin volgen we prinses Diana in de laatste 8 weken van haar leven en herbeleven we de dagen na de fatale crash in Parijs, 31 augustus 1997.

Op voorhand viel hier en daar al kritiek te lezen, maar tegen die critici is acteur Jonathan Pryce, die prins Philip speelt, duidelijk: "Bekijk het en oordeel dan. We hebben het met zoveel mogelijk respect gemaakt. Dit had een heel andere reeks kunnen zijn."

Iedereen was muisstil of aan het wenen, mensen knuffelden elkaar. Ik moest zelf huilen toen ik de aflevering zag

Jonathan Pryce

"Ik voelde niet het gewicht van de wereldgeschiedenis op mijn schouders, ik speelde slechts een personage in een verhaal", vervolgt Pryce. "Het is aan het publiek om er zelf iets uit te halen. Het is een familiesaga, een ontleding van het leven van dit specifieke gezin. Wat “The Crown” al die seizoenen probeert, is het emotionele leven tonen van de leden van de Britse koninklijke familie, zodat we hen beter begrijpen." 

BEKIJK - Jonathan Pryce vergelijkt "The Crown" met het maken van de film "The two popes", waarin hij paus Franciscus speelde:

Videospeler inladen...

Elizabeth Debicki was meer dan 2 jaar bezig met haar rol als prinses Diana, ze speelde ook mee in seizoen 5: "Er zit heel veel van mezelf in dit personage. Ik hou enorm van haar. Het is niet echt naspelen van de gebeurtenissen die mensen zich herinneren, maar ze eerder opnieuw vormgeven."

"Voor een acteur is dat heel interessant om te doen, maar het was meer verantwoordelijkheid dan ik ooit heb ervaren. Er is enorm veel onderzoek gebeurd voor "The Crown", en daarnaast heb je de verbeelding van Peter (Morgan, de scenarist en producer van "The Crown", red.). Als acteur is het je taak om je aan zijn visie over te geven, en het zo authentiek mogelijk te laten lijken."

BEKIJK - Elizabeth Debicki over haar liefde voor prinses Diana:

Videospeler inladen...

"Het mooie aan het verhaal van Diana in de reeks, is hoe het focust op de relatie tussen Dodi Fayed en prinses Diana", vertelt Jonathan Pryce nog. "Dodi wordt eindelijk met respect behandeld. Je begint te begrijpen waarom Mohammed Al-Fayed zo boos was toen, omdat er niet publiekelijk gerouwd werd om zijn zoon. “The Crown” legt dat uit."

Het is niet onze verantwoordelijkheid om vragen te beantwoorden, maar om de juiste vragen te stellen

Khalid Abdalla

Dat was ook voor acteur Khalid Abdalla een belangrijke reden om de rol van Dodi Fayed op te nemen: "Dat is nooit eerder gebeurd. Het is een grote eer voor mij, om hier deel van te zijn. Het tonen van die complexe, maar liefdevolle relatie tussen vader en zoon Fayed is belangrijk."

"Het is niet onze verantwoordelijkheid om vragen te beantwoorden", gaat Abdalla verder, "maar om de juiste vragen te stellen. Dat is wat we in deze reeks proberen te doen". Scenarist Peter Morgan toont de twee families op bijna gelijkwaardige manier, ook al weten we veel minder over het leven van Dodi Fayed.

BEKIJK - Khalid Abdalla vindt het hoog tijd dat Dodi Fayed aandacht krijgt:

Videospeler inladen...

Net deze week werd koning Charles 75. Een reeks die focust op een van de meest dramatische periodes uit z’n leven, zal hij wellicht niet beschouwen als een prettig cadeau. En toch. Anders dan in seizoen 5, waar de scheiding en het jarenlange overspel breed werden uitgesmeerd, wordt Charles dit keer veel warmer en menselijker geportretteerd.  

"Er zijn geruchten dat sommige leden van de koninklijke familie naar “The Crown” kijken", besluit Jonathan Pryce. "Wij als makers vragen het ons ook af. Ik heb geen idee hoe koning Charles zal reageren, maar hij houdt van theater, dus hij zou het moeten kunnen appreciëren."

BEKIJK - Niet meer helemaal mee? Dit is een overzicht van alle seizoenen van "The Crown":

Videospeler inladen...

De eerste 4 delen van het laatste seizoen van "The Crown" verschijnen 16 november op streamingplatform Netflix en focussen op de dood van prinses Diana en Dodi Fayed.

De laatste 6 afleveringen maken een sprong in de tijd en eindigen in 2005, het jaar waarin koning Charles trouwde met Camilla en Kate Middleton haar officiële intrede maakte in de familie. Die afleveringen worden vrijgegeven op 14 december.

Meest gelezen