© Guido Kerckhoven

© Guido Kerckhoven

thumbnail: null
thumbnail: null

Houtige opslag verwijderen midden in het broedseizoen? Ongehoord!

Het gemeentebestuur van Lanaken vindt het verwijderen van houtige opslag op de kanaalbermen langs het Albertkanaal tijdens het broedseizoen absoluut niet kunnen. Bovendien verloopt de communicatie over de beheerswerken lang niet optimaal. Dat heeft schepen Christel Gorissen van Leefmilieu (sp.a-Groen) in een boze brief aan het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) laten weten. Deze Vlaamse overheidsdienst zet het verwijderen van de houtopslag door maar belooft het project beter en duidelijker te communiceren zodat het een groter draagvlak krijgt bij een breed publiek.

GK

Sinds 2014 werken de nv De Vlaamse Waterweg en het ANB samen aan het herstel van een corridor van zeldzame kalkgraslanden en matig voedselrijke graslanden langs de bermen van het Albertkanaal. Dit herstel kadert in het door Europa goedgekeurde Life+ project “Pays Mosan”. Schapen gaan deze bermen begrazen en verblijven ’s nachts in 10 nachtweides. Door het mest van de dieren verschraalt de bodem van deze weides waardoor er meer biodiversiteit ontstaat. De nachtweides zijn reeds klaar. Na de paasvakantie is een aannemer –midden in het broedseizoen- met een rups- en bandenkraan gestart met het knippen en klepelen van houtige opslag vanaf de brug in Eigenbilzen tot in Briegden. De werken zullen 80 arbeidsdagen in beslag nemen. Daarna zullen de schapen de bermen begrazen waardoor de kalkgraslanden en voedselrijke graslanden zich zullen herstellen.

Ecologische winst

Op de Lanakense Milieu- en Natuurraad liepen echter heel wat klachten binnen over de timing van de werken. Dat leidde tot de boze brief aan het ANB. “Door de werken in het broedseizoen uit te laten voeren, overtreedt het ANB haar eigen wetgeving”, stelt schepen Gorissen. “De informatie over de werken op het terrein zelf is ondermaats. Voor alle duidelijkheid : ons gemeentebestuur steunt het Life+ natuurproject volledig , maar wenst via periodiek overleg meer betrokken te worden bij de uitvoering ervan. Het ANB liet weten de werken ondanks het protest door te zetten omdat de ecologische winst op termijn het wint van het ecologische verlies als gevolg van de beheerswerken. Het Agentschap belooft nog tijdens het verwijderen van de houtopslag infoborden te plaatsen (Is inmiddels gebeurd. nvdr.). Na afloop van de werken komen er infopanelen met gedetailleerde informatie over het opzet en de bedoeling van het Life+ project en over het herstel van de corridor van de zeldzame kalkgraslanden.” Tijdens de Natura 2000 dag op zondag 21 mei krijgen deelnemers aan een begeleide fietstocht uitleg over de beheerswerken. Info : www.lifepaysmosan.eu

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer