“Eindelijk krijgt de man wat hij verdient”: Nederlandse publieke omroep gaat meebetalen aan programma’s met Tom Waes

Om de financiële uitdagingen het hoofd te bieden, gaat de VRT de komende drie jaar intensief samenwerken met haar Nederlandse evenknie NPO. Het opzet: de krachten bundelen rond Tom Waes (55).

Benjamin Praet

DISCUSSIEER MEE. Wat vind jij ervan dat Nederland gaat meebetalen om programma’s met Tom Waes te maken?

De VRT en de Nederlandse publieke omroep NPO slaan de handen ineen voor een opmerkelijk initiatief: ze zullen de komende drie jaar intensief samenwerken aan coproducties waarin duivel-doet-al Tom Waes centraal staat. Concreet gaat het om een vijftal programma’s, waaronder twee fictieprojecten.

In een klimaat waarin de VRT aankijkt tegen een duidelijke opdracht tot besparen, geeft dat ademruimte. Terwijl de investeringen daardoor lager komen te liggen, moet niet worden gesnoeid in ambitie. Vooral op het vlak van fictie is een gedeelde kost stilaan essentieel, of toch om tot een duurzaam model te komen. Zo was er eerder ook al een traject met Arcadia.

LEES OOK. Hij zag 20.000 euro in rook opgaan, zij houdt vast aan haar wijntjes van 10 euro: hoe gaan Kamal en Kristel om met hun geld?

Goudhaantje

Dat stelt ook directeur Content Ricus Jansegers: “In financieel uitdagende tijden slaan de VRT en NPO de handen in elkaar om hoogwaardige programma’s te kunnen blijven produceren, met lokaal talent. Die samenwerking is trouwens deel van een geheel: we bespreken ook hoe we de krachten kunnen bundelen op het vlak van innovatie, digitale toepassingen en opleidingen.”

‘Het verhaal van Vlaanderen’.© VRT

Of een goudhaantje als Tom Waes anders stilaan onbetaalbaar wordt, wil de VRT niet met zo veel woorden hebben gezegd. Wel is het zo dat hij wordt genoemd als een van het handvol schermgezichten met een exclusiviteitscontract van meer dan 300.000 euro per jaar, iets wat in een huis dat vandaag elke euro moet omdraaien, moeilijk valt.

Undercover

De keuze voor Tom Waes als spilfiguur verbaast dan weer niet. Verschillende seizoenen van Reizen Waes werden uitgezonden bij NPO, de fictiereeks Undercover zette hem nog meer in de etalage en het Nederlandse publiek zag hem onlangs nog aan het werk in Het verhaal van Vlaanderen, dat ook boven de landsgrens goed was voor bijna een miljoen kijkers per week. “Ik ben trots dat we zo’n getalenteerde tv-maker aan onze omroep kunnen verbinden”, aldus Remco van Leen, directeur Video NPO.

LEES OOK. Stewardess Jolien uit ‘Blind getrouwd’ kiest voor nieuwe carrière: “Moeilijkste beslissing ooit”

Het Vlaamse productiehuis De Mensen, waaraan Tom Waes ook exclusief is verbonden, zal de programma’s maken. Het eerste resultaat van de samenwerking moet volgend jaar in beide landen te zien zijn. “Al vijftien jaar werken we samen met hem en eindelijk krijgt de man wat hij verdient: roem en glorie in Nederland”, zegt co-CEO Raf Uten van De Mensen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER