Ga naar de inhoud

Eddy Snelders relativeert lof van Tedesco en ziet het bij één Duivel spoken: "Het is niet zoals bij zijn club"

 do 16 november 2023 06:08
Eddy Snelders was niet even enthousiast als de bondscoach.

Vond u België - Servië ook zo'n matige pot? Bondscoach Domenico Tedesco haalde achteraf toch de woorden "fantastic" and "amazing" boven om de prestaties van enkele jongens te beoordelen. Onze analist Eddy Snelders relativeert evenwel: "Eigenlijk hadden we hier niks aan."

Geen grote uitschieters bij de Rode Duivels tegen Servië, dachten we.


Toch haalde bondscoach Domenico Tedesco op zijn persconferentie achteraf af en toe de loftrompet boven. Zo gebruikte hij de woorden "fantastic" en "amazing" om de prestaties van Al-Dakhil, Vermeeren en Debast te beschrijven.


Ongetwijfeld goedbedoeld, maar volgens onze analist Eddy Snelders wel wat overdreven.

 

"Want je moet de waarde van deze oefenmatch stevig relativeren", vindt hij.

 

"Daarvoor lag de intensiteit te ver van wat er ons op het EK te wachten staat. Eigenlijk had je hier niks aan. Voor mij zijn er dan ook geen spelers die na deze match een bank vooruit zijn geschoven."

Snelders vond bijvoorbeeld dat gelegenheidsrechtsachter Zeno Debast en Ameen Al-Dakhil te weinig getest zijn.

 

"Servië ging niet vol overtuiging in de duels en acteerde allerminst snedig. Achterin zijn de Belgen daardoor heel weinig onder druk gekomen. Je zag wel dat we het moeilijker kregen naar het einde toe - niet toevallig na de invalbeurt van Mitrovic en Tadic."

 

"Debast speelde niet op zijn vertrouwde positie, maar had in het recente verleden grotere problemen op zijn beste plek bij de nationale ploeg. Dan zijn de vraagtekens op de rechtsachter niet plotseling weg, hé."

Spoken bij de spits

En wat met de middenvelders?


Heeft bijvoorbeeld Youri Tielemans - de jongste maanden teleurstellend bij de Duivels - zich kunnen herpakken?

 

"Ik vond hem alvast beter dan de vorige interlands", aldus Snelders. "Voor rust stuurde hij twee keer heel goed Openda weg. Het is fijn om te zien dat hij die klasse nog steeds in zich heeft. Richting het EK moet hij wel meer speelminuten maken bij Aston Villa, want in de tweede helft zakte hij weer weg."

 

"Vermeeren vond ik in vergelijking met zijn wedstrijden bij Antwerp dan weer minder aan de bal komen. Het spel ging een beetje aan hem voorbij. Was het daarom slecht? Zeker niet. Maar uitmuntend? Dat evenmin."

 

"Ach, Tedesco wil die mannen ongetwijfeld een beetje in de picture zetten om hun vertrouwen op te krikken, maar als analist ga ik daar niet in mee."

Openda creëert vaak zelf mee kansen door zijn diepgang en snelheid, maar de finesse in de afwerking van bij zijn clubs ontbreekt.

Eddy Snelders

Tot slot stipt Snelders toch nog een minpunt aan: Loïs Openda kwam ook tegen Servië niet tot scoren bij de Duivels. Nochtans waren er gisterenavond kansen genoeg.

 

Het maakt dat zijn teller in het kalenderjaar 2023 op nul blijft staan voor de nationale ploeg - een groot contrast met zijn indrukwekkende cijfers bij Lens en RB Leipzig.

 

"Openda heeft zijn spoken bij de Duivels niet kunnen verjagen", oordeelt Snelders.

 

"Van de vier goeie mogelijkheden mochten er zeker twee in, vond ik. Pas op: Openda creëert vaak zelf mee kansen door zijn diepgang en snelheid, maar de finesse in de afwerking van bij zijn clubs ontbreekt. Ook tegen Oostenrijk en op het EK voor beloften was dat het geval. Hopelijk volgt er snel een keerpunt."

Gerelateerd: