Gent belooft hospitawonen makkelijker te maken om kotencrisis aan te pakken: "Grote huizen nog te weinig benut"

Gent wil het kotentekort verder aanpakken door hospitawonen nog meer te promoten én de regels te versoepelen. Een hospitawoning is een huis of een appartement waarvan de eigenaar één kamer verhuurt en een deel van de andere ruimtes openstelt voor gemeenschappelijk gebruik. In Gent bestaat het concept sinds 2015, er zijn nu 137 hospitawoningen. De stad wil dat aantal omhoog om zo het enorme kotentekort een beetje terug te dringen. 

Gent wil meer mensen met grote huizen overtuigen om te starten met hospitawonen. Bij hospitawonen verhuurt een eigenaar één kamer van zijn woning. Er worden ook functionele ruimtes gedeeld, zoals de badkamer en de keuken. Het valt te vergelijken met het concept van een kotmadam, maar beperkt zich tot één kamer per woning. 

Hospitawonen kan een oplossing zijn om het tekort aan studentenkoten mee op te vangen. Het concept is niet enkel voor die doelgroep, ook andere mensen kunnen een hospitawoning huren. In Gent zit het in de lift. Er zijn nu 137 hospitawoningen. De stad belooft werk te maken van een verdere uitbreiding. 

Waarom hospitawonen?

"De verhuurders kiezen voor hospitawonen om extra inkomsten te krijgen én sociaal contact te hebben. Ongeveer de helft van de aanbieders is alleenstaande", zegt Elien Van Isacker van de UGent. Zij voerde op vraag van Gent gesprekken met mensen die een hospitawoning aanbieden om hun drijfveren en noden te kennen. Voor de huurder is een kamer vaak goedkoper dan op de gewone markt en is er meer menselijk contact. 

"De woningennood in de stad is erg groot, elke kamer telt", stelt schepen Tine Heyse (Groen). "Hospitawonen is op dat vlak een winwin. Grote huizen worden beter benut en door de financiële injectie kunnen mensen bijvoorbeeld makkelijker hun lening afbetalen", stelt Heyse. De stad wil de bestaande drempels weghalen.  

Wat wil de stad?

Gent belooft om de administratieve rompslomp bij een aanvraag te beperken. "Een deel van de verhuurders vindt het te complex. Er moet een omgevingsvergunning aangevraagd worden. Dat vraagt tijd, de taal is heel erg ambtelijk", zegt Van Isacker. Dat beaamt Michael Geeraert. Hij verhuurt al twee jaar een hospitawoning. "De vergunning aanvragen is echt heel technisch, je kan het niet zonder hulp. Ik heb het geprobeerd online, maar uiteindelijk is de helpdesk erbij moeten komen. Dat kan wel eenvoudiger", zegt Geeraert. 

De stad wil naast minder papierwerk ook bekijken of het aantal kamers in een hospitawoning omhoog kan. Nu mag er maar één kamer verhuurd worden. "Uit de gesprekken blijkt dat een deel van de aanbieders interesse heeft om nog een kamer aan te bieden", stelt Van Isacker. Zo'n uitbreiding is complex omdat er andere regels gelden. Zo zijn de (brand)veiligheidseisen strenger. "We hebben plaats genoeg, maar op dit moment mag het nog niet", zegt ook verhuurder Geeraert. 

Niet enkel voor studenten

De hospitawoningen zijn er niet louter en alleen voor studenten. Uit cijfers van de stad en op basis van de gesprekken van Van Isacker zijn er drie profielen. Een derde van de huurders studeert, een ander derde werkt. De overige groep bestaat grotendeels uit internationale doctoraatsstudenten of onderzoekers, zij krijgen meestal een beurs. Geeraert had al internationale onderzoekers in huis. "Het is fijn, want je haalt de wereld zo binnen. Tot nu toe zijn het heel positieve ervaringen."  

De huurprijzen voor een hospitawoning variëren van 300 tot 900 euro, alles inbegrepen. De prijs hangt vooral af van de grootte van de kamer en het aantal gedeelde ruimtes. Hospitabewoners hoeven trouwens niet altijd huur te betalen, er zijn ook andere regelingen. "Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen die tijdelijke vrienden uit de nood helpen en geen vergoeding willen", verklaart Van Isacker. 

Het gros van de hospitawoningen bevindt zich in het stadscentrum. In Ledeberg en Sint-Amandsberg zijn er telkens een 20-tal. De andere woningen liggen verspreid in Drongen, Mariakerke, Sint-Denijs-Westrem en Wondelgem.

Gaat het soms mis?

Een kwart van de verhuurders ondervond problemen. "Een grote meerderheid van de verhuurders is erg positief over de woonvorm. Algemeen zeggen de aanbieders dat goede afspraken problemen helpen te vermijden", zegt Van Isacker. Bij familie Geeraert is er een huisreglement. "Er zijn afspraken over de ruimtes die gebruikt kunnen worden, welke toegangen gebruikt mogen worden. Het is ook niet de bedoeling dat er feestjes worden gehouden. Het staat op papier, je deelt per slot van rekening je huis." Grote conflicten zijn er voorlopig nog niet geregistreerd bij de hospitaverhuurders. "Slechts in een handvol gevallen werd een contract echt opgebroken door problemen. 

Hospitawonen elders in Vlaanderen

In Leuven bestaat het hospitawonen ook, onder een andere vorm. Daar heet het 'kotmadamwonen'. Er zijn nu ruim 160 registraties (een vergunning is 5 jaar geldig). Het verschil met Gent is dat er in Leuven tot drie kamers per woning verhuurd kunnen worden.

Dat is ook zo in Kortrijk, daar is het 'kotmadamwonen' pas opgestart. Er zijn nu 5 adressen geregistreerd. In Mechelen beginnen ze binnenkort met hospitawonen, met ruwweg dezelfde regels als in Gent en dus maar één kamer per woning.  

De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) vindt hospitawonen een oplossing om de woningnood aan te pakken. "Het is kleinschalig en bevordert de sociale cohesie. Het zorgt er ook voor dat studenten inwonen in een bestaande woning en geen gezinswoning innemen", zegt woordvoerster Nathalie Debast.

Meest gelezen