© REUTERS

Tweede Starship-test vrijdag gepland, na ontploffing in voorjaar

Ongeveer een halfjaar na de ontploffing van een testvlucht van Starship, het grootste raketsysteem uit de ruimtevaartgeschiedenis, staat vrijdag een nieuwe lanceerpoging op de agenda. Om 14 uur Belgische tijd opent daarvoor een tijdvenster van twee uur op de internationale ruimtevaartbasis in Texas, deelt het private ruimtevaartbedrijf SpaceX woensdag mee. Er staat ook een livestream gepland.

lto
Bron: BELGA

Het ruimtevaartbedrijf van magnaat Elon Musk verstuurde tegelijkertijd een waarschuwing aan de bewoners van de omliggende Cameron County. Mogelijk zal er “luid geruis” te horen vallen in de omgeving door de 33 aandrijfmechanismes. “Maar wat de mensen zullen ondervinden, hangt ook van het weer en andere omstandigheden af.”

Starship ondernam midden april voor het eerst een onbemande lanceerpoging. Na vier minuten ging het schip tollen en explodeerde het. Miljardair Musk, wiens ruimtevaartbedrijf SpaceX het raketsysteem Starschip ontwikkeld en gebouwd had, zag daarin geen tegenslag, maar een “opwindende” lanceerpoging. Een volgende poging zou zo snel mogelijk volgen, zei Musk.

LEES OOK. Megaraket Starship van SpaceX succesvol gelanceerd, maar kort na lancering ontploft

Maar de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA onderzocht het voorval en verplichtte SpaceX om verschillende verbeteringen door te voeren vooraleer het een nieuwe poging mocht ondernemen. SpaceX zegt nu dat dat gebeurd is. 

Starship, dat bestaat uit de 70 meter lange Super Heavy Booster en de 50 meter lange Starship-capsule zelf, moet bemande missies naar de maan en Mars mogelijk maken. Het systeem is zo ontworpen dat het ruimteschip en de raket na terugkeer naar de aarde opnieuw gebruikt kunnen worden. Het in totaal 120 meter lange systeem zou in de toekomst meer dan 100 ton lading kunnen transporteren. Met Starship wil de NASA opnieuw astronauten naar de maan brengen. SpaceX hoopt ook ooit Mars te bereiken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer