“Elke regendruppel is er op dit moment één te veel”: dit komt er nog aan volgens Frank Deboosere

“De voorspellingen zijn optimistischer en zeggen allemaal hetzelfde.” Weermannen David Dehenauw en Frank Deboosere kijken naar het weer van de komende uren en dagen. “We zijn nog niet uit de gevarenzone”, maar van 40 millimeter neerslag is er momenteel geen sprake meer.

Laurence Torck & Gilles Liesenborghs

“De voorspellingen zijn optimistischer en zeggen allemaal hetzelfde. Dat was eerder niet het geval, waardoor we niets konden uitsluiten”, zegt weerman David Dehenauw over de neerslag van de komende uren. “Nu verwachten we in de loop van de voormiddag regen aan de Frans-Vlaamse grens die dan noordelijk zal gaan maar met moeite het uiterste noorden zal bereiken”. Volgens Dehenauw kan het dus zijn dat er in Antwerpen en Limburg nauwelijks of zelfs geen regen valt.

LEES OOK. Evacuaties door wateroverlast en nog meer regen op komst: hoe uitzonderlijk is de neerslag, konden we de problemen voorkomen en wat staat ons nog te wachten?

In West- en Oost-Vlaanderen wordt er tussen 7.30 uur en 1 uur vannacht 0 tot 5 millimeter regen verwacht. Langs de West-Vlaamse en Franse grens gaat het om 5 tot 15 millimeter. Ten zuiden van Oost-Vlaanderen en de grens met Henegouwen kan er tot 15 millimeter vallen. “De hoeveelheden veranderen, scenario’s tot 40 millimeter zijn dus niet meer van toepassing, maar het gaat dus niet plots stoppen met regenen”, aldus Dehenauw.

Voor vandaag (donderdag) geldt momenteel enkel nog code geel voor regen in de provincie Luxemburg en dat tot vrijdagochtend. Aanvankelijk was er nog code geel voor West-Vlaanderen, Henegouwen en Namen, maar dat is dus niet meer van toepassing.

LIVE. Vlaanderen bereidt zich voor op nog meer waterellende: volg het nieuws hier op de voet

Frank Deboosere bevestigt dat de voorspellingen een beetje bijgesteld zijn, maar hij benadrukt dat we op onze hoede moeten blijven: “Nog voor de middag zal er een regenzone ons land binnenschuiven vanuit Frankrijk. Op de laatste prognose wordt gesproken op 5 tot 15 millimeter in West-Vlaanderen. Dat is minder dan initieel voorspeld, maar blijft veel neerslag. Dat is een compleet verregende dag. En elke regendruppel blijft er op dit moment één te veel.”

Weinig zicht op beterschap

Bovendien is er niet meteen zicht op veel beterschap, zegt Deboosere. “We zijn nog niet uit de gevarenzone. Vrijdag zal er opnieuw neerslag vallen onder de vorm van buien. En ook zaterdag en maandag komen er regenzones langs.” De voorspelde neerslag van de komende dagen is voor het hele land, maar zal vermoedelijk vooral in West-Vlaanderen voor problemen zorgen. De grond is daar al enkele dagen oververzadigd. Deboosere: “In het centrum van het land hebben we sinds het begin van de maand evenveel neerslag gehad als er normaal in een hele maand valt, maar in het westen is dat zelfs al twee keer zoveel. Ze zullen daar minstens tot maandag hun hart moeten vasthouden.”

“Het ziet ernaar uit dat het pas in de loop van volgende week minder nat zal worden”, aldus de weerman.

© KMI

“IJzer staat historisch hoog”

Ook bij de Vlaamse Waterweg NV zijn ze voorzichtig, zegt woordvoerder Geert Weymeis. “Zoals het er nu naar uitziet, worden er niet meteen extra alarmdrempels overschreden, maar waakzaamheid blijft absoluut geboden. Wat de grote waterlopen betreft, blijft de kans op overstroming klein, maar de kleine beekjes en riolen die daarop aantakken, zitten natuurlijk ook vol. En die kunnen nog verschillende straten blank zetten, afhankelijk van waar de buien precies vallen.”

De situatie blijft het meest kritiek rond de Ijzer in de Westhoek. “We hebben een klein beetje buffer op de Leie, de Schelde en de Dender, maar op de Ijzer is dat niet het geval”, aldus Weymeis. “Het waterpeil op de IJzer staat historisch hoog. We hebben nog nooit zulke debieten gehad.” De Vlaamse Waterweg NV doet er wel alles aan om de situatie onder controle te houden. “Elke droge minuut kunnen we water afvoeren. We stellen de interne waterloop zo op, zodanig dat we maximale uitlopingspunten hebben naar zee. En daarnaast proberen we zelf ook zoveel mogelijk water weg te pompen.”

“Voorlopig hebben we het allemaal onder controle”, zegt Weymeis, “maar we durven niet te voorspellen wat het zal geven als er opnieuw grote hoeveelheden neerslag vallen. Dan zullen er opnieuw overstromingsdrempels overschreden worden. Dat gevaar zal zeker nog enkele dagen duren.”

© Foto Kurt

Rampenplan

Na West-Vlaanderen kondigde ook Oost-Vlaanderen gisteren het provinciaal rampenplan af. Gouverneur Carina Van Cauter zal alle hulpverleningszones aansturen om de Oost-Vlaamse burgers zoveel mogelijk te beschermen tegen wateroverlast, zegt haar woordvoerster Sarah De Moor. “Het verschil met West-Vlaanderen is dat wij het rampenplan vooral hebben afgekondigd om paraat te zijn als er zich problemen zouden voordoen.”

Echt grote problemen zijn er in Oost-Vlaanderen voorlopig dan ook nog niet geweest. “Er waren een aantal kleine lokale problemen, aan de Zaubeek in Kruisem bijvoorbeeld, of in Melle, waar gisteren de Geraardbergsesteenweg onderliep. Maar beide problemen zijn ondertussen onder controle. Verder volgen we vooral de gebieden rond de Leie en de Dender nauwlettend op, omdat we weten dat die gevoelig zijn voor overstromingen.”

Vanmiddag staat er in Oost-Vlaanderen nog een coördinatiecomité op de agenda. De verschillende hulpverleningszones zullen er samen met de waterloopbeheerders een stand van zaken opmaken en kijken of er bijkomende preventieve maatregelen nodig zijn.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen