©Robin Reynders

Het Pomphuis in Houthalen-Helchteren wordt vleermuisvriendelijk: "Er wonen veel meer vleermuizen dan verwacht"

Houthalen-Helchteren gaat maatregelen nemen zodat vleermuizen er aangenaam kunnen verblijven. Het Pomphuis wordt binnenkort gerenoveerd en daarom werd er een vleermuizenstudie uitgevoerd. Uit de resultaten blijkt nu dat er veel meer vleermuizen actief zijn in en rond het Pomphuis dan verwacht. 

Met de renovatie van het Pomphuis aan de Laambroekvijvers in Houthalen-Helchteren in zicht, wil de gemeente het gebied vleermuisvriendelijk maken. Ze werken daarom samen met Regionaal Landschap Lage Kempen, Natuurpunt en Limburgs Landschap. Er werd een vleermuizenstudie uitgevoerd om de activiteit van vleermuizen in het gebied in kaart te brengen.

"We hebben de drie gebouwtjes grondig bestudeerd om te kijken of daar effectief vleermuizen zitten en hoe we het voor hen beter kunnen maken", zegt Wout Willems, die de studie heeft uitgevoerd. "En rond het Pomphuis hebben we natuurlijk ook met detectoren gewerkt om daar de vleermuizen te bestuderen. Verder hebben we ook een aantal vleermuizen een zender gegeven om een idee te krijgen van hun vliegroutes."

Verrassende resultaten

De studie heeft zo'n twee jaar geduurd en bracht een aantal verrassende resultaten aan het licht. "We hebben ontdekt dat in het gebied een tiental soorten vleermuizen leven, wat veel is voor Vlaanderen", zegt Willems. "We hebben ook een kraamkolonie van grootoorvleermuizen onder een brug onder de spoorweg ontdekt."

Foto van een kleine kraamkolonie vleermuizen  ter illustratie
Benny Odeur

"De watervleermuisjes die we een zender hebben gegeven, hebben ook mooie resultaten opgeleverd. We hebben ontdekt dat ze in het gebied van het Pomphuis jagen, maar ze vliegen ook helemaal door tot Midden-Limburg om ook daar naar voedsel te zoeken. En als laatste hebben we nog een zeldzame ingekorven vleermuis ontdekt in het Pomphuis. Blijkbaar komt die naar het Pomphuis om te paren en om de winter daar door te brengen", aldus Willems.

De zeldzame ingekorven vleermuis
© Hugo Willocx

Op maat gemaakt

Met de resultaten van de studie in het achterhoofd, kan Natuurpunt starten met het gebied te optimaliseren voor de vleermuizen. "Dankzij de studie kunnen we nu gaan kijken waar we wel of geen verlichting mogen plaatsen. Vleermuizen zijn lichtschuw, dus moeten we oppassen met verlichting om hen niet te storen. Dat is ook belangrijk voor hun reisweg naar de vijvers, want daar gaan de vleermuizen muggen zoeken. Als de oversteekroute verlicht is, gaan ze nooit tot aan de vijver geraken", legt Willems uit.

Momenteel worden de maatregelen opgesteld in samenwerking met de gemeente Houthalen-Helchteren, Regionaal Landschap Lage Kempen en Limburgs Landschap.

Meest gelezen