Tracker gestolen elektrische fiets leidt politie naar Molenbeek: “Ik kon ze op de app nog rondjes zien rijden”

In Mortsel bij Antwerpen vinden steeds meer inbraken plaats.

Mortsel -

De elektrische fiets van Ken uit het Antwerpse Mortsel werd maandagnacht gestolen uit zijn garage. Met een tracker kon hij de dievenbende volgen tot een adres in Molenbeek. De politie is een onderzoek gestart. Naast het toenemend aantal diefstallen van elektrische fietsen, kampt Mortsel momenteel met een inbrakenplaag.

Nette Loots Jarit Taelman

Rond 4 uur maandagnacht worden Ken en zijn vrouw opgeschrikt door het alarm van hun elektrische fiets. Het gaat om een fiets van het merk Riese & Muller. Deze stond geparkeerd in de carport van hun woning en bevat een tracker. “Van zodra de fiets in beweging komt, krijgen we melding op onze gsm”, vertelt Ken. “Ik ben onmiddellijk naar het raam gelopen en zag in de schemering nog twee personen weglopen, zonder fiets.”

Wanneer het koppel inlogt op de app, zien ze de fiets opduiken in het Brusselse Molenbeek. “Rond 8 uur zagen we dat de fiets in beweging was. De dieven waren toertjes aan het fietsen rond het adres, we konden de volledige route volgen. We zagen zelfs dat ze de batterij van onze fiets hebben opgeladen”, zegt hij verontwaardigd.

LEES OOK. Politie mag geheime wapen tegen fietsdieven binnenkort weer inzetten: “Eindelijk”

Het koppel diende klacht in en maakte alle informatie over aan de politie. “We hebben onmiddellijk contact opgenomen met de politie van Brussel-West”, zegt hoofdinspecteur Kim Verdoodt van politiezone Minos. “Ook het parket werd ingelicht. De diefstal is momenteel in onderzoek waardoor we geen verdere info mogen geven. Wel kunnen we bevestigen dat er opsporingshandelingen zijn en worden gedaan.”

Het type fiets dat bij Ken gestolen is: de Riese en Muller Nevo 4 in het zwart.© Riese & Müller

Volgens de tracker staat de fiets van Ken nog steeds gepind op het adres in Molenbeek, al vreest de eigenaar zijn tweewieler niet meer terug te zien. “Vermoedelijk hebben ze de fiets gedumpt in het kanaal of staat die op een transport naar het buitenland.”

Inbraakplaag

Het aantal diefstallen van elektrische fietsen is al lange tijd in stijgende lijn. Politiezone Minos maakt al enige tijd gebruik van een lokfiets, voorlopig zonder succes. “Daarnaast kampen we in Mortsel met een aanzienlijke inbrakenplaag in de wijken tussen de Liersesteenweg en Hove”, bevestigt Verdoodt.

LEES OOK. Gewoon op slot doen, is lang niet genoeg: fietsverzekeringen stellen steeds meer voorwaarden, “en het zal nog verstrengen”

De afgelopen twee weken kreeg de politie maar liefst achttien meldingen van inbraken. Deze gebeuren voornamelijk in de vooravond en vroege nacht. “Het is de tijd van het jaar: vroeger donker wil ook zeggen dat dieven sneller aan de slag kunnen. Bewoners zijn vaak nog niet terug van hun werk, waardoor hun huis leeg lijkt.”

Daarnaast klagen de inwoners van Mortsel over het onveiligheidsgevoel dat heerst sinds het ’s nachts doven van de straatverlichting. “In het donker zie je soms figuren van wie je weet dat ze hier niet moeten rondlopen. Ik durf mijn dochter ’s nachts na een feestje niet meer naar huis laten fietsen”, getuigt een Mortselaar.

Preventieadviseur

Hoe kan je inbraak tegengaan? “Het zijn dezelfde tips die steeds terugkomen”, stelt Verdoodt. “Een van de regels is de deuren sluiten in nachtslot. We zien het nog te vaak dat mensen de deur dichttrekken en niet op slot doen. Een inbreker die handig is met sloten, is binnen de twintig seconden in huis.” Ook het licht aan laten of een timer zetten op de lichtknoppen wordt sterk aangeraden. “De schijn wekken dat er wel degelijk iemand thuis is.”

Verder werkt politiezone Minos sinds vorig jaar met inbraakpreventieadviseurs. “Hierbij komen politiemensen of opgeleide burgers gratis je woning nakijken om een veiligheidsdiagnose te stellen. Ze geven nauwkeurig en vertrouwelijk advies om het risico op inbraak in de woning tot een minimum te beperken.” Interesse? Stuur een mailtje naar preventie@politieminos.be.

LEES OOK. Zo bescherm je je fiets beter tegen diefstal: “Let op met gps-trackers”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen