Volodimir Zelenski en David Cameron.
Ukrainian Presidential Press Office

Nieuwe Britse minister van Buitenlandse Zaken Cameron reist naar Kiev: "Aandacht van de wereld op Oekraïne houden"

De nieuwe Britse minister van Buitenlandse Zaken David Cameron heeft een eerste bezoek gebracht aan de Oekraïense hoofdstad Kiev. Cameron sprak er met president Volodimir Zelenski en beloofde hem dat de Britse regering Oekraïne zal blijven steunen "zolang als nodig is" en er alles aan zal doen om de aandacht voor de oorlog niet te laten verslappen.

David Cameron is nog maar vier dagen minister van Buitenlandse Zaken en heeft er al een eerste buitenlandse trip op zitten. Het is geen grote verrassing dat de Oekraïense hoofdstad Kiev die eer kreeg. Het Verenigd Koninkrijk is een van de belangrijkste bondgenoten van Oekraïne in zijn strijd tegen Rusland.

Cameron sprak in Kiev met de Oekraïense president Zelenski en beloofde hem dat de Britse regering hem en zijn land op dezelfde manier zal blijven steunen, op het diplomatieke front, economisch, maar vooral militair. "Niet alleen dit jaar en volgend jaar, maar zolang als nodig is."

Cameron verzekerde Zelenski ook dat hij er in zijn nieuwe functie alles aan zal doen om ervoor te zorgen dat de internationale aandacht voor de oorlog niet verslapt. De Oekraïense regering moet met lede ogen aanzien hoe de oorlog in Gaza de meeste internationale (pers)aandacht krijgt. "En die verdeelde aandacht helpt echt niet", was Zelenski eerlijk.

De oorlog in Oekraïne is intussen de 21e maand ingegaan en bevindt zich in een patstelling. De Oekraïense opperbevelhebber gaf dat onlangs ook met zoveel woorden toe. De frontlijn schuift nauwelijks op, het Oekraïense tegenoffensief heeft niet gebracht wat ervan verwacht of op zijn minst gehoopt werd.

De laatste tijd wordt er vooral gevochten om Avdiivka, in de oostelijke provincie Donetsk. Daar is niet Oekraïne, maar Rusland in het offensief. Russische troepen hebben de stad op een lengte van zo'n 6 kilometer na omsingeld en proberen haar al geruime tijd in te nemen. Als dat lukt, zou dat de weg kunnen vrijmaken voor de verovering van de hele provincie.

BEKIJK - President Zelenski en minister Cameron ontmoeten elkaar voor het eerst:

Videospeler inladen...

Meest gelezen