Vogelbescherming Vlaanderen

Huismus is vogel van jaar in 2024: “In elke gemeente zit hij, maar hij staat wel op de rode lijst”

Hasselt -

De huismus is de vogel van het jaar in 2024. Van de ruim 8.400 mensen die hun stem uitbrachten voor de door Vogelbescherming Vlaanderen georganiseerde verkiezing koos 27 procent deze soort. Vogelbescherming gaat in 2024 de acties voor de huismus nog opdrijven om de soort te redden.

Mireille Maes

De insteek van de jaarlijkse verkiezing was dit jaar net iets anders dan voorgaande edities. De vijf kandidaten waren allemaal vogels die afhankelijk zijn van faunavriendelijke gebouwen en ze kregen allemaal een ambassadeur die bepleitte waarom ‘hun’ vogel de titel ‘vogel van het jaar’ moest krijgen. Een succesformule blijkt nu, want er waren dubbel zoveel stemmen als andere jaren. Uiteindelijk werd het met 27 procent van de stemmen de huismus met ambassadeur Begijn le Bleu. Gevolgd door de spreeuw (22%), de zwarte roodstaart (19%), de huiszwaluw (16%) en ten slotte de gierzwaluw (15%).

Kwetsbaar

“Iedereen kent de huismus. In elke gemeente zitten wel populaties. Maar dat is misleidend, want de huismus staat op de rode lijst van kwetsbare soorten. Sinds 2007 neemt het aantal af met meer dan 42 procent”, weet Niels Luyten, woordvoerder van Vogelbescherming Vlaanderen.

LEES MEER. ‘Vogelinfluencers’ en minder keuzes: verkiezing ‘Vogel van het Jaar’ in nieuw kleedje gestoken.

Vogelbescherming Vlaanderen zet zich al jaren in voor de huismus met campagnes en het huismussentelweekend. “In 2024 gaan we die acties nog opvoeren. Want de kiezer was duidelijk: de huismus moet worden gered.”

Paradijs

En daar kan iedereen bij helpen door van huis, tuin of balkon een mussenparadijs te maken. “Dat kan door verblijfplaatsen te maken, beschutting te voorzien en voedsel en water te plaatsen. Maar ook door niet te werken in huis en tuin tijdens het broedseizoen.”

Door voedsel te voorzien kan je de huismus al helpen.

Voor meer tips www. vogelbescherming.be/tips
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer