Direct naar artikelinhoud
UpdateWateroverlast

▶ Premier De Croo bezoekt overstroomde regio: bijkomende evacuaties in Westhoek, extra dijk in Ledegem

Minister van Binnenlands Bestuur Gwendolyn Rutten, premier Alexander De Croo en gouverneur Carl Decaluwé in Houthulst.Beeld BELGA

Er is minder regen gevallen dan verwacht. Toch worden in West-Vlaanderen bijkomende evacuaties uitgevoerd door de aanhoudende wateroverlast. In Oost-Vlaanderen is het provinciaal rampenplan afgekondigd. Op welke plaatsen is de situatie het meest prangend? Een overzicht.

Video wordt geladen...

West-Vlaanderen

Allereerst enig goed nieuws. Het gaat vanavond en morgen nog wel regenen in West-Vlaanderen, maar voorlopig heeft het heel wat minder geregend dan voorspeld. Toch verwacht VTM-weerman David Dehenauw in de Westhoek en in de regio Kortrijk-Ieper nog 20 tot 30 liter neerslag in 24 à 30 uur tijd. Het zou er blijven regenen tot de nacht van vrijdag op zaterdag. “Elke druppel neerslag die nu valt in West-Vlaanderen, is er een te veel”, klinkt het.

Door de blijvende hoge waterstanden waarschuwde West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé woensdagavond voor nieuwe wateroverlast. Hij vraagt via BeAlert om binnen te binnen en enkel buiten te gaan als het “echt niet anders kan”.

In de Kamer heeft premier Alexander De Croo (Open Vld) gezegd dat “we ons moeten aanpassen aan de hogere frequentie van overstromingen”. Hij denkt daarbij aan maatregelen zoals de dijken verhogen, waterlopen uitbaggeren en beter voorbereide hulpdiensten. “Er zijn ook contacten met Frankrijk om onze maatregelen zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen, maar er is nood aan structureel beter overleg over de landsgrenzen.”

De premier bezoekt vandaag opnieuw het getroffen gebied, samen met Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Gwendolyn Rutten (Open Vld).

In Lendelede kampen intussen verschillende straten met wateroverlast, zo laat de gemeente weten op Facebook. Het gaat al zeker om vier straten. De gemeente legt een shuttledienst in - een tractor met aanhangwagen - om bewoners met droge voeten naar school of werk te krijgen.

Woumen, Diksmuide.Beeld BELGA

In Noordschote en Reninge (Lo-Reninge) zullen een twintigtal gezinnen geëvacueerd worden, dat zegt Carl Decaluwé na afloop van het crisisoverleg op donderdag. “De hulpdiensten zullen die mensen waarschuwen”, zegt Lode Morlion, burgemeester van Lo-Reninge (cd&v) aan HLN.

Op de grens van Woumen (Diksmuide) en Merkem (Houthulst) werd gevreesd dat de Winterdijk zou overlopen, zo zei burgemeester van Diksmuide Lies Laridon (cd&v) donderdagochtend aan HLN. Intussen heeft de dijk standgehouden, zegt de burgemeester van Houthulst, Jeroen Vandromme. “De waterbeheerders hebben bovendien beloofd dat de dijk constant gemonitord wordt. Daar ben ik als burgemeester uiteraard heel blij om, want ik hoor daar toch veel ongerustheid over.”

Beeld van de overstromingen in Woumen, Diksmuide.Beeld BELGA

Inwoners van een tiental woningen in Merkem waren gevraagd om preventief te evacueren. Ondertussen is ongeveer de helft van de mensen vertrokken. De andere helft besliste om toch te blijven.

West-Vlaanderen
Beeld BELGA

Lees ook

Podcast. Deze regio’s lopen het hoogste risico op overstromingen: ‘Er wordt tijd verloren die we ons niet kunnen permitteren’

Nieuws. ‘Blijf best binnen’: West-Vlaams gouverneur waarschuwt voor overstromingen

Interview. Hydroloog waarschuwt: ‘Niet alleen de Westhoek, maar ook onze steden zijn gevoelig voor watersnood’

Aan de IJzerdijk in Diksmuide wordt de situatie nauwlettend opgevolgd. Het gaat om de IJzerdijk ter hoogte van Heernisse en van de Tervaetebrug. De laagste zones worden opgehoogd.

In Adinkerke (De Panne) werd een extra aarden dam aangelegd die in combinatie met de ingezette pompen de nodige bescherming moet bieden aan de Tuinwijk.

Ook ter hoogte van het Kattensas in Nieuwpoort moest woensdag in allerijl een extra dam aangelegd worden om een woonwijk te beschermen. In de buurt van Poperinge waren de waterpeilen op woensdag wel voorzichtig aan het dalen. De kritieke punten bevinden zich dus nog steeds langs de IJzer.

Buiten de Westhoek wordt vooral de toestand in Ledegem en Wevelgem van zeer nabij opgevolgd, want daar worden de wijken Hemelhoek en Groen Lint bedreigd. Om de wijk Hemelhoek in Ledegem beter te beschermen tegen het water, start de brandweer donderdagmiddag met de bouw van een extra dijk. Omwonenden worden er vervoerd met een tractor-taxi. “De situatie wordt nauwlettend opgevolgd. Indien nodig worden pompen ingezet en woningen beschermd met zandzakken.”

De aanhoudende regenval heeft ook in Brugge schade veroorzaakt. De dijk langs het kanaal Gent-Brugge en de Baron Ruzettelaan is er verzakt. Het probleem heeft niet tot wateroverlast geleid, maar het jaagpad is er wel deels afgesloten voor voetgangers en fietsers. Het is bovendien onduidelijk of de dijk nog verder zal scheuren.

In Brugge bleef de wateroverlast vooralsnog beperkt tot enkele ventwegen langs de expresweg, het plein onder de Balkonrotonde en enkele straten in Dudzele. In het Brugse polderbekken stijgt het peil van de Kerkebeek wel, maar er is nog geen sprake van kritieke overstromingen. De situatie wordt ter plaatse wel op de voet opgevolgd.

Dijkverzakking langs kanaal Gent-Brugge in Assebroek.Beeld Politie Brugge

Oost-Vlaanderen

Gouverneur Carina Van Cauter, die woensdag het provinciaal rampenplan afkondigde, heeft donderdag opnieuw overleg gepleegd met de waterloopbeheerders, het KMI en de veiligheidsdiensten. “De nieuwe weersvoorspellingen zijn gunstig, maar omdat de peilen in de waterlopen door de regenval van de afgelopen dagen al hoog staan, blijft waakzaamheid geboden”, meldt de gouverneur.

“Op enkele plaatsen in de provincie moesten al extra maatregelen genomen worden omwille van (dreigende) wateroverlast, zoals de inzet van pompen, het aanleggen van dijken, het vergroten van overstromingsgebieden of het beveiligen van infrastructuren en huizen met zandzakken.”

De Vlaamse Waterweg zal extra water afvoeren vanuit de Leie en de Bovenschelde via het kanaal Gent-Terneuzen richting zee. Via Merelbeke wordt er richting de Schelde afgevoerd. Het sluizencomplex van Terneuzen zal vanaf vanavond gestremd worden, om het enkel in te zetten voor waterafvoer. Op die wijze kan aanzienlijk meer water afgevoerd worden dan onder normale omstandigheden.

In Zelzate is de rechterrijstrook van de tunnel onder het kanaal Gent-Terneuzen donderdagmorgen afgesloten voor het verkeer door waterschade. “De waterdruk op de voegen is door het overvloedige regenweer verhoogd met bijkomende schade aan het wegdek tot gevolg”, zegt woordvoerder Jef Schoenmaekers van het Agentschap Wegen en Verkeer Oost-Vlaanderen.

Het Agentschap heeft om veiligheidsredenen de rechterrijstrook afgesloten vanaf donderdagmorgen tot na het weekend. “Dan waren al herstellingswerken voorzien op dat wegvak. Tot die tijd passeert het verkeer in de Zelzatetunnel richting kust over één rijvak. Tijdens de herstellingswerken zal de E34 richting kust ter hoogte van de tunnel volledig afgesloten zijn”, zegt Schoenmaekers.

Wie in een overstromingsgevoelig gebied woont, neemt het best enkele voorzorgsmaatregelen. Breng huisdieren in veiligheid, bescherm belangrijke papieren en waardevolle voorwerpen tegen water, voorzie waterdichte materialen voor het keldergat en rioolputjes en maak greppels en goten schoon en vrij.

Naar aanleiding van de aanhoudende wateroverlast is in West-Vlaanderen sinds woensdagavond een noodnummer actief. Iedereen kan met zijn vragen terecht op het nummer 0800/14 689.

Niet-dringende hulpvragen voor de brandweer of de aanvraag van zandzakken kunnen nog steeds plaatsvinden via www.1722.be of door te bellen naar 1722. Zo blijft het noodnummer 112 vrij voor levensbedreigende situaties.