“Zeker drie à vier op de tien doen het”: zo wijdverspreid is corruptie bij drugssmokkel in haven, getuigen havenarbeiders

Het VRT-programma Pano heeft het nieuwe seizoen afgetrapt met een inkijk in de wereld van de cocaïnesmokkel in de Antwerpse haven. Havenarbeiders getuigen in de aflevering over hoe groot het probleem van corruptie is. “Het zit zeker op alle niveaus. Ik denk op de tien havenarbeiders, chauffeurs, bazen ... dat er toch wel zeker drie à vier mensen het doen. Misschien wel vijf”, klinkt het.

ls

Pano zond woensdagavond de reportage De Ongelijke Strijd uit. De reporters kwamen met hulp van de redactie van Gazet van Antwerpen in contact met criminelen en corrupte havenarbeiders die de smokkel draaiende houden.

In de aflevering vertelt havenarbeider Dylan (*) niet alleen hoe hij zelf in de drugstrafiek verwikkeld raakte, maar ook hoe groot het probleem precies is. “Door dat zelf te doen, wist ik ineens wie er nog aan meedeed. Dat zijn mensen waar je van verschiet, waar ik het nooit van had gedacht.”

LEES OOK. Havenarbeider vertelt waarom hij deelnam aan cocaïnehandel: “Ik denk dat praktisch iedereen daarvoor zou zwichten”

“Het zit zeker op alle niveaus”, gaat hij verder. “Ik denk op de tien havenarbeiders, chauffeurs, bazen ... dat er toch wel zeker drie à vier mensen het doen. Misschien wel vijf. En dat is zeker niet overdreven.”

“Enkel loopvolk gepakt”

Ook een andere getuige, Frank (*) , die als chauffeur meehielp aan drugssmokkel, vertelt in de reportage over de verregaande corruptie. “Bijna iedereen weet het, maar er wordt niks over gezegd. Ik dacht ook dat ik nooit gepakt zou worden omdat zo veel mensen hogerop meewerken. Maar die mannen blijven gewoon zitten, het is enkel het loopvolk dat wordt gepakt.”

LEES OOK. Havenarbeiders getuigen in ‘Pano’ over hun rol in de drugstrafiek: “In een jaar verdiende ik een miljoen euro”

Het hoge aantal corrupte medewerkers kwam tijdens het onderzoek van Pano meerdere keren naar boven. Niet enkel in de getuigenissen van havenarbeiders, ook uit politiebronnen. Maar dat blijkt niet uit de officiële cijfers: in 2022 waren er 49 drugsdossiers tegen corrupte havenarbeiders, dit jaar waren dat er 17, op een totaal van 5.000 havenarbeiders.

(*) Dylan en Frank zijn schuilnamen. Hun echte namen zijn bekend bij de redactie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen