IMAGO/Michael Gstettenbauer

Studeren voor leerkracht basisonderwijs kan straks ook aan de universiteit

Over twee jaar moet er een masteropleiding voor het basisonderwijs komen. Wie wil studeren voor leerkracht lager of kleuteronderwijs zal dat dan ook aan de universiteit kunnen. Op die manier wil Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) het basisonderwijs met extra expertise versterken.

Een opleiding voor leerkracht in het lager of kleuteronderwijs (samen basisonderwijs) volgen, kan momenteel enkel aan de hogeschool. Een opleiding aan de universiteit bestaat niet, maar daarin komt verandering. Tegen begin volgend jaar zullen de hogescholen en universiteiten een masteropleiding basisonderwijs uitwerken die in september 2025 moet ingaan. Het zal gaan om een aanvullend traject.

De bestaande bacheloropleidingen aan de hogeschool blijven bestaan. Wie al zo'n diploma op zak heeft en de nieuwe masteropleiding volgt, zal in het traject vooral kennis verwerven van academische vaardigheden. Wie omgekeerd al een masterdiploma heeft, zal vooral bijleren over de klaspraktijk in het kleuter- en lager onderwijs.

Met de nieuwe masteropleiding, wil Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) het basisonderwijs versterken met extra expertise. Naast deze opleiding komt in alle opleidingen voor leerkracht meer aandacht voor het Nederlands. Op die manier moet elke leerkracht ook een taalleerkracht worden.

Meest gelezen