© ATV

Nederlandse schorsing Marc Overmars lijkt voorlopig geen gevolgen te hebben voor Antwerp, maar dat kan nog veranderen

Marc Overmars, technisch directeur bij Antwerp, is in Nederland voor één jaar geschorst wegens grensoverschrijdend gedrag. De Nederlandse voetbalbond bekijkt of het de zaak overdraagt aan de FIFA en of de kwestie zo ook gevolgen kan hebben voor Overmars’ werk bij de Great Old.

Guy Van Den Langenbergh en Yanko Beeckman / Bron: NOS
Bron: belga

Volgens het ISR heeft Overmars (50) zich tijdens zijn periode als directeur voetbalzaken bij Ajax niet gehouden aan de regel dat hij zich “dient te onthouden van seksuele intimiteiten via welke communicatiemiddelen dan ook”. Overmars maakte zich schuldig aan het versturen van grensoverschrijdende sms’en en heeft dus het reglement Seksuele Intimidatie overtreden.

Uit het rapport bleek hoever het gedrag van Overmars ging tegenover de meldster van de klacht. “...de door [club] ingeschakelde externe deskundige heeft twee keer uitvoerig met de meldster gesproken. Daarnaast heeft de meldster 75 zip-bestanden (ruim 300 pagina’s) met WhatsApp berichtenverkeer aangeleverd die door de deskundige zijn bestudeerd. Veruit het grootste deel van die berichten (van [beklaagde] aan de meldster) is seksueel getint en bevat eenzijdig zeer expliciet materiaal (tekst en foto’s)...”

Overmars mag één jaar lang geen functie uitoefenen binnen de Nederlandse voetbalbond KNVB of daaraan gelieerde organisaties. Aanvullend komt er nog een voorwaardelijke schorsing van een jaar bij, met een proefperiode van twee jaar. Voorlopig heeft zijn schorsing in Nederland dus geen gevolgen voor Overmars’ werk bij Antwerp. Al is er een grote maar in dit verhaal: de KNVB kan nog beslissen om het onderzoek over te maken aan wereldvoetbalbond FIFA, die dan op zijn beurt kan beslissen om de schorsing ook internationaal over te nemen. Of de Nederlandse voetbalbond dat ook effectief van plan is, is nog niet beslist.

LEES OOK. Maak kennis met de opvallende passie van Marc Overmars: “Die borden brengen het kind in mij naar boven”

Bij het bepalen van de strafmaat werd rekening gehouden met het feit dat Overmars al veel schade had geleden door de media-aandacht die de zaak had gekregen. Maar een straf was onafwendbaar. “Van Overmars had, gelet op zijn functie als statutair bestuurder en feitelijk leidinggevende binnen de organisatie van Ajax, verwacht mogen worden dat hij zich bewust was geweest van de voorbeeldfunctie die hij had en dat hij zich van dergelijk gedrag had onthouden, ook wanneer hij meende dat het geschiedde op basis van wederkerigheid en vrijwilligheid”, valt te lezen in de uitspraak van het ISR.

Uitgerekend deze week kwam er een boek uit waarin nieuwe details over het vertrek van Overmars bij Ajax naar buiten kwamen. In Ajax in crisis van Menno de Galan staat onder meer te lezen dat de Amsterdammers en hun voormalige directeur voetbalzaken enkele weken na zijn vertrek nog nadachten over een mogelijke comeback. Daarvoor zou Overmars wel eerst een paar maanden van de radar moeten verdwijnen, in therapie moeten gaan en nog eens publiekelijk door het stof moeten. Uiteindelijk hield hij zijn therapie maar twee sessies vol en ging hij nog geen twee maanden later aan de slag bij Antwerp.

MEER OVER Jupiler Pro League

Aangeboden door onze partners

MEER OVER VOETBAL