De Hemelhoek in Ledegem staat onder water
Ā© Robbe De Leener

Ledegem wapent zich tegen water: dijk van 200 meter in opbouw en tractor als "shuttledienst"

Het gemeentebestuur van Ledegem heeft verschillende maatregelen genomen om de inwoners te beschermen tegen de wateroverlast. Arbeiders zijn een nooddijk van meer dan 200 meter aan het bouwen om het water van de Heulebeek tegen te houden. Een tractor brengt de ingesloten buurtbewoners naar veiligere oorden.

De wateroverlast in Ledegem is het ergst in de doodlopende wijk de Hemelhoek. Door de hevige regenval is de nabijgelegen Heulebeek uit zijn oevers getreden. Heel de straat staat blank.Ā "We hebben het nog nooit zo erg meegemaakt", vertelt Elien Clarysse die in de Hemelhoek woont.Ā 

BELUISTER: Reporter Robbe De Leener staat in de Hemelhoek

"We schrikken niet meer van een beetje water, maar dit is echt wel een ramp. We slapen ook niet meer, want we kijken constant naar buiten om te zien hoe hoog het water staat. We hebben zeilen gelegd en een kleine muur van zandzakken gebouwd. Het water staat nog niet binnen, maar we wachten bang af."

Elien Clarysse beschermt haar huis tegen het water.

Nooddijk van meer dan 200 meter op komst

De crisiscel, met onder meer gouverneur Carl DecaluwƩ, is vanmorgen samengekomen om bijkomende maatregelen voor de gemeente te bespreken. "We zijn tot de conclusie gekomen dat een dijk tussen de Cardijnlaan en de Menenstraat een zeer goeie oplossing zou zijn", legt burgemeester Bart Dochy (CD&V) uit. "Door snel zo'n dijk te bouwen, zouden we het centrum kunnen vrijwaren."

Arbeiders zijn rond 11 uur vanmorgen begonnen met de bouw van de dijk. "De dijk zal ongeveer 220 meter lang zijn en zo'n vijf meter breed", toont werfleider Dean Decooman. "We gaan ongeveer 40 grote vrachtwagens nodig hebben om al de klei aan te voeren voor de dijk. Als je klei aandrukt, dan is het waterdicht, dus daarom hebben we gekozen voor dat materiaal. We hopen vanavond klaar te zijn, maar we gaan verder tot de dijk af is."

BEKIJK - De werken aan de dijk in Ledegem zijn begonnen

Videospeler inladen...

"Als de dijk klaar is, dan gaan we ook moeten pompen", gaat Dochy verder. "We hebben extra pompen opgevorderd. De bedoeling is dan om het water van de ene kant van de muur naar de andere kant te pompen, dus het water van aan de centrumkant weg te pompen, zodat alles veilig blijft in het centrum van onze gemeente."

Met de tractor naar school of het werk

Vanmorgen heeft de gemeente ook al een opvallende shuttledienst ingeschakeld om de inwoners van de Hemelhoek veilig op school of op hun werk te brengen. Een tractor met een aanhangwagen reed heen en weer met bewoners. Zo vermijden ze natte voeten en ook dat auto's zich vastrijden in het water. Ook de rest van de dag is de dienst nog beschikbaar.

"Het is voor de kinderen een speciale ervaring. Zij gaan anders met de auto of met de fiets naar school, nu is het eens met de tractor", zegt mama Kim Castelein. Ook Oona Milleville, leerling aan de vrije basisschool De Peereboom, stapte op. "Het is niet leuk dat er zoveel overstromingen zijn in onze straat. Gelukkig haalt de tractor ons op."

Ā© Bert Feys

Voetbal of waterpolo?

Ook het voetbalveld in Ledegem heeft het zwaar te verduren. Alle trainingen van Olympic Ledegem zijn afgelast, net als de wedstrijden tot zondag.

Meest gelezen