© Sabine Joosten/Hollandse Hoogte

Europa verlengt de vergunning van omstreden onkruidverdelger glyfosaat met 10 jaar

De Europese Commissie heeft de vergunning voor het omstreden product glyfosaat met tien jaar verlengd. Het actieve bestanddeel van verschillende onkruidverdelgers moet niet als kankerverwekkend of hormoonverstorend worden beschouwd, zegt de Commissie. In België is het gebruik van glyfosaat door particulieren hoe dan ook verboden.  

Glyfosaat is onder meer het actieve bestanddeel van de bekende en veelbesproken onkruidverdelger Roundup. Of een werkzame stof op de markt kan worden toegelaten, wordt op Europees niveau beslist. Er is al lang discussie onder de Europese lidstaten over het verbieden van glyfosaat. 

Geen akkoord tussen lidstaten

De landen stemden vandaag voor de tweede keer over de vergunning, maar ze raakten het niet eens. Niet over het weigeren van de vergunning, maar ook niet over het verlengen. Onder meer Frankrijk, Duitsland en België onthielden zich. Ons land nam geen standpunt in omdat er binnen de regering onenigheid over is. Wanneer de lidstaten het niet eens zijn, kan de Europese Commissie zelf een besluit nemen. 

De Commissie verlengt de vergunning nu met 10 jaar, tot 2033. Europese bedrijven zullen dus nog steeds glyfosaat kunnen produceren. Dat gebeurt bijvoorbeeld in de Antwerpse haven. Op de site van het Duitse bedrijf Bayer wordt daar Roundup met glyfosaat gemaakt om nadien te exporteren naar andere Europese landen, Azië en Afrika.  

Vanuit Europa komen er naast de verlenging van de vergunning ook extra voorwaarden voor het gebruik van glyfosaat. Lidstaten moeten maatregelen nemen om kwetsbare dieren en natuur goed te beschermen tegen het product. 

Kankerverwekkend?

Roundup kwam in de jaren 70 op de markt en is populair omdat het zo effectief is. Al lang bestaan er bezorgdheden over de gevolgen voor de gezondheid en het milieu. Verschillende wetenschappers waarschuwen voor de gevolgen van blootstelling aan glyfosaat en milieuorganisaties pleiten al jaren voor een algemeen verbod. Het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek bestempelde de stof in 2015 als "waarschijnlijk kankerverwekkend voor de mens."

In een mededeling benadrukt de Commissie dat vele duizenden studies over glyfosaat in overweging zijn genomen. "De inschatting die Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) maakte over de impact van glyfosaat op de gezondheid van mensen, dieren en het leefmilieu bracht geen onoverkomelijke punten van bezwaar aan het licht die een vernieuwing van de vergunning in de weg staan", klinkt het.

EFSA vindt niet dat glyfosaat als een hormoonverstorende stof moeten worden beschouwd, terwijl het Europees Agentschap voor Chemische Stoffen (ECHA) glyfosaat niet bij de kankerverwekkende stoffen indeelt. Als er nieuwe inzichten aan het licht komen en dat wetenschappelijk verantwoord is, zal de Commissie de vergunning onmiddellijk aanpassen of intrekken. 

Sommige wetenschappers zeggen dat het hoe dan ook met de huidige procedures onmogelijk te bepalen is of glyfosaat veilig is. Gisteren nog kaartten meer dan 300 Belgische en Nederlandse wetenschappers in een open brief de tekortkomingen in de risicobeoordeling van glyfosaat aan. 

Verboden voor particulieren bij ons

De beslissing van de Europese Commissie wil niet zeggen dat glyfosaat overal in Europa gebruikt mag worden. Elke lidstaat kan zelf extra regels opleggen. In België is het gebruik bijvoorbeeld verboden voor particulieren, landbouwers en tuinmannen mogen het dan weer wel gebruiken. In de gewone doe-het-zelfzaak kan je wel nog steeds Roundup kopen, maar die bevat al enkele jaren geen glyfosaat meer. 

Meest gelezen