Het gaat niet goed met het Eendracht Aalst van voorzitter Yüksel Demir (rechts).

Eendracht Aalst in vieze papieren? Eigenaar haalt snoeihard uit naar eigen jeugdverantwoordelijke: “Dit is onvergeeflijk”

Eendracht Aalst werd afgelopen zomer overgenomen door Turkse eigenaars. Enkele maanden later blijkt de club al in vieze papieren te zitten. Zo kregen ouders van jeugdspelers deze week bericht dat alle jeugdactiviteiten tijdelijk worden stopgezet. Het bestuur reageerde daarop intussen met een snoeiharde open brief richting zijn eigen jeugdverantwoordelijken. “Iemand die van zijn club hield, zou niet op deze manier handelen.”

vva ybw

LEES OOK. Ex-Rode Duivel Kevin Mirallas nu sportief directeur in vierde divisie: “Aalst is zwart of wit, zoals ik”

LEES OOK. Gastoevoer afgesloten in jeugdcomplex op Zandberg, jeugdwerking Eendracht Aalst trekt er de stekker uit: “Hopen dat dit een wake-upcall is”

In de mededeling van de jeugdverantwoordelijken staat onder meer te lezen dat de gastoevoer werd afgesloten, waardoor er op jeugdcomplex Zandberg geen verwarming of warm water meer is. Ook de industriële droogtrommel die wordt gebruikt om de wedstrijdkledij te wassen kan niet meer worden gebruikt.

Jeugdmedewerkers bevestigen aan onze redactie dat ze al maanden niet meer betaald werden. Zij probeerden nog lang om het schip drijvende te houden, maar nu er zelfs geen warm water meer is, zien ook de trouwste medewerkers geen andere uitweg meer dan een tijdelijke stop.

Ondertussen blijft het ook rommelen bij het eerste elftal van Eendracht Aalst, want ook meerdere spelers van de A-ploeg ontvingen al maanden geen loon meer. Zij probeerden nog wel tot een overeenkomst te komen met de nieuwe eigenaars door hun contract te ontbinden, maar dat kon alleen als ze zelf een (aanzienlijke) afkoopclausule betaalden. Enkele spelers stapten intussen met de zaak naar spelersvakbond United Athletes.

Binnen de A-ploeg van Eendracht Aalst valt te horen dat ook voor veel (Belgische) spelers de maat vol is. Zij willen de situatie rond de stopzetting van de jeugd op de training van vrijdag bespreken en vervolgens een signaal stellen richting het bestuur. Hoe ze dat gaan doen, is nog maar de vraag. Toen ze begin dit seizoen met een staking dreigden, werden meerdere spelers in de kleedkamer verbaal bedreigd door kennissen van de Turkse eigenaars. Sindsdien zijn weinig spelers er happig op om tegen de haren van het bestuur in te strijken.

Het bestuur van Eendracht Aalst heeft intussen ook gereageerd op de zaak. In een ellenlange open brief, doorspekt met enkele constructies die doen denken aan Google Translate, veroordelen de eigenaars de uitspraken van de jeugdverantwoordelijken. “We aanvaarden hun ontslag. Een verantwoordelijke die hield van zijn jeugd en van zijn club zou niet op deze manier gehandeld hebben. Dit is onvergeeflijk. We willen graag aan de ouders en jeugd zeggen dat met de nieuwe herstructurering de trainingen en de wedstrijden vlot zullen doorgaan.”

Bij tweedenationaler Eendracht Aalst is ex-Rode Duivel Kevin Mirallas sportief directeur. De voorbije maanden kwam de club al meermaals in het nieuws met verhalen over stakingen, bedreigingen en trainersontslagen.

Sportief directeur Kevin Mirallas.© Gregory Van Gansen

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer