Gouverneur van West-Vlaanderen geeft stand van zaken en is streng voor “kajakkende ramptoeristen”

Na een nieuwe bijeenkomst van de crisiscel van de provincie West-Vlaanderen, heeft gouverneur Carl Decaluwé vanmiddag een stand van zaken gegeven over de wateroverlast. Hij toonde zich streng voor mensen die van de situatie profiteerden om in een bootje te kruipen. “We horen verhalen van kajakkers die zich op het water bevinden. Dat zijn ramptoeristen.”

Gilles Liesenborghs & Tommy Huyghebaert

In de provincie West-Vlaanderen werd donderdag vooral langs de Franse grens opnieuw veel regen voorspeld. Voorlopig zijn de weersvoorspellingen gunstiger dan verwacht, maar dat neemt niet weg dat de situatie nog steeds precair is, zo maakte Decaluwé duidelijk op de persconferentie in Diksmuide. “Afgelopen nacht hebben we al 25 mensen geëvacueerd uit Woumen (Diksmuide) en Merkem (Houthulst) en straks zullen er nog een twintigtal volgen.”

LEES OOK. IN BEELD. Luchtfoto’s tonen overstroming in Diksmuide

Het gaat over woningen in Noordschote en Reninge, beide deelgemeentes van Lo-Reninge. Of die gezinnen ook allemaal zullen ingaan op de vraag om te evacueren, valt nog af te wachten. Niet iedereen is daar namelijk even happig op. “We kunnen niemand verplichten, maar versturen toch een warme oproep om in te gaan op onze vraag”, zei Decaluwé daarover.

14 dagen

Verder wordt er nog steeds alles aan gedaan om meer evacuaties te vermijden, aldus de gouverneur. “We moeten moduleren om geen schade te krijgen elders. Het watersysteem hangt aan elkaar. In Ledegem gaan we bijvoorbeeld een extra dijk bouwen om de wijk Hemelhoek te vrijwaren.” Hij roept inwoners ook op om zelf geen zandzakken te hamsteren - “de technische diensten zullen die leveren” - en waarschuwt hen nog eens dat het verboden is om het water op te gaan. “We horen verhalen van kajakkers die zich op het water bevinden. Dat zijn ramptoeristen. Het is streng verboden en de politie zal daar tegen optreden”, aldus Decaluwé.

LEES OOK. Het is bang afwachten op de nieuwe regenstorm: “De politie raadt me aan te vluchten, maar ik weet niet waar naartoe”

Hoewel er vandaag minder neerslag lijkt te vallen dan initieel voorspeld, wil Decaluwé waakzaam blijven. “Voorlopig hebben we alles onder controle, maar we zijn afhankelijk van de regenval. Het is zeker nog niet gedaan. We proberen de natuur telkens een stapje voor te zijn.” Op een volledige droge dag is het dan ook nog eventjes wachten, minstens tot en met maandag. En ook daarna zal niet alles meteen opgelost zijn. Decaluwé: “Het zal nog 14 dagen duren voor het water volledig is weggetrokken. Zelfs al regent het niet.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER