Politie Antwerpen

Zaakvoerder illegale bakkerijen Merksem aangehouden, mensen zonder papieren werkten en woonden er in erbarmelijke omstandigheden

De Antwerpse onderzoeksrechter heeft een zaakvoerder van drie illegale bakkerijen in Merksem aangehouden. In de bakkerijen werkten mensen zonder verblijfsdocumenten. Ze werkten er niet alleen, maar verbleven er ook. Ze hebben nu het bevel gekregen om het land te verlaten. 

Een man van 39 jaar is aangehouden omdat hij 3 illegale bakkerijen uitbaatte in Merksem. De man werd gevonden na enkele anonieme tips over mogelijk zwartwerk in de bakkerijen. Na enkele huiszoekingen kwam aan het licht dat er minstens 12 mensen zonder verblijfsvergunning in erbarmelijke omstandigheden werkten.

"De drie bakkerijen werden aangetroffen op verdoken plaatsen achter rijhuizen", vertelt Wouter Bruyns van de Antwerpse politie. "Verschillende werknemers namen bij aankomst van de politie meteen de vlucht. Twaalf van de dertien aanwezigen konden worden gevat. De zaakvoerder werd aangetroffen in zijn woning in Mortsel." Hij zou in het verleden al mensen zonder geldig verblijfsstatuut tewerkgesteld hebben.

De mensen zonder papieren sliepen er op vuile matrassen of zelfs op een stapel karton

Wouter Bruyns van de Antwerpse politie

"Sommigen verklaarden zelfs dat ze nog nooit betaald waren", gaat Bruyns verder. "Op een van de locaties waren aanwijzingen dat de werkkrachten ter plaatse overnachtten. Ze sliepen er op vuile matrassen of zelfs op een stapel karton. En in dezelfde ruimte waar de mannen sliepen en het brood werd gebakken, liep ook heel wat ongedierte rond. In de bakkerijen werd vooral traditioneel panbrood, stokbroden en pistolets gebakken."

"Op basis van aangetroffen documenten zijn er vermoedens dat er bij deze feiten ook geleverd werd aan verschillende bakkerijen, supermarkten en restaurants." De illegale bakkers kregen van de dienst vreemdelingenzaken een bevel om het grondgebied te verlaten. De Rijksdienst voor Sociale Zekerheid blijft het dossier verder onderzoeken.

Meest gelezen