Oorlog Gaza

Brusselse regering belooft 430.000 euro voor ontwikkelingshulp in Palestina

Gaza, 15 november 2023.© afp

De Brusselse regering wil ‘zo snel mogelijk’ 430.000 euro vrijmaken voor ontwikkelingssamenwerking in Palestina. Bovendien wil de regering ‘intra-Belgisch overleg’ om de Europese handelsrelatie met Israël te herzien.

Dario Van Fleteren

‘Het conflict leeft zeer sterk bij de Brusselaars, en het is dan ook vanzelfsprekend dat we als Brusselse regering doen wat mogelijk is binnen onze bevoegdheden’, argumenteert Brussels staatssecretaris voor Internationale Betrekkingen Ans Persoons (Vooruit). Met vier nieuwe maatregelen wil Brussel ‘solidariteit tonen met de onderdrukte Palestijnse bevolking’ en ‘een duidelijk signaal geven aan zij die het internationaal recht niet respecteren’, klinkt het.

Concreet maakt de regering 430.000 euro vrij om een nieuwe projectoproep te lanceren voor ontwikkelingssamenwerking met Palestina. ‘De EU-handelsrelaties met Israël zijn aan herziening toe’, meent Persoons. Daarom pleit ze voor een ‘Europese importban op goederen uit de illegale nederzettingen’. Eerder pleitte CD&V al voor zo’n verbod op federaal niveau.

Voorts liet de regering de economische- en handelsadviseur voor Tel Aviv weten dat hij niet zal terugkeren naar Israël. ‘Zolang de schendingen van het internationale recht voortduren.’ Het gewest wil ook dialoog met Vlaanderen en Wallonië over wapenuitvoer.

Persoons hoopt op die manier de druk te verhogen voor een humanitair staakt-het-vuren. ‘Ik veroordeel uitdrukkelijk elke vorm van geweld, zowel de gruwel gepleegd door de terroristische organisatie Hamas, als het geweld gepleegd door Israël gepleegd in de Gazastrook’, aldus Persoons.