Een kerncentrale in Zweden (illustratie)
imago stock&people

Zweden gaat "massaal" investeren in kernenergie

De Zweedse regering wil de komende jaren "massaal" investeren in kernenergie. Ze schat dat er tegen 2045 nood is aan het equivalent van tien bijkomende klassieke kernreactoren, zo heeft ze gezegd.

In een eerste fase, tegen 2025, zou het equivalent van twee klassieke kernreactoren gebouwd moeten worden. Een deel van de productiecapaciteit zou er kunnen komen in de vorm van kleinere, modulaire reactoren, de zogenaamde SMR's. 

"De komende 25 jaar moeten we de elektriciteitsproductie in Zweden verdubbelen", zo zei minister van Energie Ebba Busch tijdens een persconferentie. Kernenergie moet helpen om die bijkomende vraag naar elektriciteit te kunnen invullen en om de energietransitie te laten slagen.

Zweden heeft momenteel zes kernreactoren, verspreid over drie kerncentrales. Die werden in de periode 1975-1985 in gebruik genomen. Begin augustus kondigde de regering aan dat ze de hindernissen om nieuwe kernreactoren te bouwen uit de weg zou ruimen. De steun van het publiek voor nieuwe kernreactoren was nog nooit zo hoog. 

"We zorgen voor de noodzakelijke marktomstandigheden door te zeggen dat de staat zal inspringen en een deel van het risico op zich zal nemen", zei minister van Financiën Elisabeth Svantesson tijdens de persconferentie. "We halen de obstakels neer." 

Volgens Greenpeace dreigen de plannen te leiden tot een "massale opeenstapeling van schulden op de rug van de Zweedse belastingbetaler", aldus  Rolf Lindahl, woordvoerder van de milieuorganisatie. "Alle gelijkaardige kernenergieprojecten die in Europa werden gelanceerd, in Frankrijk, Finland en het Verenigd Koninkrijk, hebben ernstige vertragingen opgelopen en bleken veel duurder dan gedacht. Er is geen enkele reden om te denken dat dat hier niet zo zal zijn."

Meest gelezen