Israëlische militairen in het Al Shifa-ziekenhuis. (foto van 15 november, vrijgegeven door het Israëlische leger).

Israëlische leger kamt Al Shifa-ziekenhuis "verdieping per verdieping" uit, "gewelddadige aanval" op ander ziekenhuis in Gaza

Het Israëlische leger kamt naar eigen zeggen het hele Al Shifa-ziekenhuiscomplex in Gaza-stad uit. Intussen wordt ook een "gewelddadige aanval met tanks" op een ander ziekenhuis gemeld. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch benadrukt nog eens dat Israël nog altijd te weinig bewijs heeft geleverd waarmee de ziekenhuizen in Gaza hun beschermde status zouden kunnen verliezen.

Terwijl er volgens het Israëlische leger nog altijd honderden patiënten en medisch personeel in het Al Shifa-ziekenhuis aanwezig zijn, kammen commando's van het leger het hele complex naar eigen zeggen "gebouw per gebouw en verdieping per verdieping" uit. Volgens het Palestijnse ministerie van Gezondheid heeft Israël ook al delen van het ziekenhuis vernietigd.

Het Israëlische leger gaat ervan uit dat er "goed verborgen terroristische infrastructuur" aanwezig is in het complex. Eerder maakte het Israëlische leger bekend dat er wapens en uitrusting van Hamas in Al Shifa waren gevonden. 

Het Israëlische leger zegt ook dat Hamas zijn uiterste best heeft gedaan om die "terroristische infrastructuur" goed te verbergen en bewijsmateriaal te verwijderen. Hamas zelf ontkent nog altijd dat het vanuit ziekenhuizen in Gaza operaties uitvoert.

BEKIJK - Het Israëlische leger heeft beelden verspreid van de militaire actie in het Al Shifa-ziekenhuis:

Videospeler inladen...

De Rode Halve Maan meldde vandaag ook een "gewelddadige" Israëlische aanval op een ander ziekenhuis in Gaza-stad, het Ahli Arab-ziekenhuis. Daarbij zouden tanks ingezet zijn. Volgens de Rode Halve Maan kunnen reddingsteams zich niet verplaatsen en daardoor raken ze niet bij de gewonden. Nog een ander ziekenhuis, het zogenoemde Indonesische Hospitaal, ligt volgens de directeur ervan volledig stil.

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) blijft de Israëlische aanvallen op ziekenhuizen aanklagen. Volgens de organisatie heeft Israël nog altijd geen bewijs geleverd dat voldoende is om het Al Shifa-ziekenhuis zijn beschermde status te doen verliezen. Een ziekenhuis verliest alleen zijn bescherming als bewezen kan worden dat vanuit het ziekenhuis schadelijke handelingen worden uitgevoerd. Israël heeft dat nog altijd niet bewezen, stelt HRW.

"Telecommunicatie uitgevallen"

Intussen zou opnieuw zo goed als alle telecomcommunicatie in de Gazastrook uitgevallen zijn, als gevolg van een gebrek aan brandstof. Dat melden de belangrijkste twee telecombedrijven in de Gazastrook, Paltel en Jawwal. 

UNRWA, de VN-hulporganisatie die Palestijnen hulp biedt, zegt dan weer dat door dat tekort aan brandstof hun volledige humanitaire operatie opgeschort dreigt te moeten worden. UNRWA ondersteunt meer dan 800.000 ontheemden in de Gazastrook. De organisatie heeft het over "opzettelijke poging tot wurging" van haar operaties door Israël.

"Hongersnood dreigt"

Het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties waarschuwt dat de Gazastrook met  "wijdverspreide honger" te kampen heeft. Bijna de hele bevolking heeft dringend nood aan voedselhulp, klinkt het. "Eten en water zijn er bijna niet meer en slechts een fractie van wat nodig is, wordt aan de grens geleverd. De kans op hongersnood is reëel."

Ook al is er veel meer nodig, er komt wel nog altijd humanitaire hulp aan in de Gazastrook. Zo maakte Frankrijk bekend dat er al zowat 50 ton aan humanitaire hulp vanuit Frankrijk de Gazastrook is binnengebracht. De komende dagen zou nog eens 50 ton geleverd moeten worden.

Meest gelezen