Hoe ging ex-stiefvader te werk toen hij brand aanstak waarin Kyara (4) en Kyano (8) stierven? Reconstructie moet duidelijkheid scheppen

Het Mechelse gerecht organiseert vanavond een reconstructie van de dodelijke brand in Sint-Amands van enkele maanden geleden. Bij die brand kwamen twee jonge kinderen om het leven en liep hun moeder zware brandwonden op. Heel snel werd duidelijk dat het vuur was aangestoken door de ex-partner van Stefanie.

Theo Derkinderen

Op 18 juni brak er brand uit in het huis in de Jan Hallezlaan. Kyara (4) en Kyano (8), de twee kindjes die boven lagen te slapen, overleefden de brand niet. Hun moeder Stefanie werd met zware brandwonden naar het ziekenhuis overgebracht en lag een hele poos in een kunstmatige coma. Ondertussen gaat het fysiek beter en mocht ze het ziekenhuis verlaten.

Heel snel na het uitbreken van de brand rees al het vermoeden dat de brand was aangestoken. Een dag later pakte de politie de ex-partner van Stefanie, Andrew V., op. Aanvankelijk ontkende hij de brandstichting maar bij een herverhoor – uitgerekend op de dag van de uitvaart van de twee kindjes – gaf hij de feiten toe. Sinds zijn arrestatie zit de man in de gevangenis.

Om een duidelijk beeld te krijgen van hoe hij op die bewuste zondagavond te werk is gegaan houdt de onderzoeksrechter vanavond een reconstructie. Dat de reconstructie op een avond plaatsgrijpt is niet toevallig gekozen. De onderzoeksrechter wil dat het donker is omdat de brandstichting ook gebeurde op een moment dat het al donker was.

Ook de deskundigen die de brand onderzochten zullen bij de reconstructie aanwezig zijn en zullen de verklaringen van Andrew V. toetsen aan de vaststellingen die zij deden. Advocaten en familieleden van Stefanie kunnen alles volgen vanuit een captatiewagen van de federale politie. Stefanie zelf heeft ervoor gekozen om niet aanwezig te zijn.

De hele reconstructie zal wellicht enkele uren in beslag nemen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen