Wet over basisbankendienst moet worden aangescherpt, vindt Michael Freilich (N-VA)

Een jaar geleden werd een wet voor een basisbankendienst gestemd in de Kamer. Maar volgens kamerlid Michael Freilich (N-VA) blijkt dat banken heel anders omspringen met de dienst dan bedoeld werd. Hij wil de wet nu aanpassen, vertelde hij aan Business AM.


Beluister hier het volledige interview met Michael Freilich:


Waarom is dit belangrijk?

Elke onderneming heeft recht op een bankrekening, dat is het uitgangspunt van de basisbankendienst. Ook bedrijven die vroeger een veroordeling kregen. Maar wat voor die bedrijven een redmiddel moest zijn, wordt nu door banken gebruikt als een soort strafbankje.
  • Freilich legt uit: “De bedrijven die in aanmerking komen voor zo’n basisbankendienst worden een klein beetje gepest door de banken. Er worden hen heel hoge bedragen aangerekend voor het gebruik van zo’n bankrekening, 500 euro plus btw per maand.”
  • “Vaak gaat het om zogenaamde gewone betaalrekeningen. Dat betekent dat deze niet worden gebruikt voor transacties in zaken die meer screening nodig hebben, bijvoorbeeld diamant of wapens.”
  • “Ook gewone betaalrekeningen worden dus extra duur aangerekend door de grootbanken, met de bedoeling dat de ondernemingen zullen zeggen dat ze die rekening helemaal niet willen”.
    • “We willen dat remediëren door wettelijk af te bakenen dat die prijzen marktconform moeten zijn met de prijzen van reguliere bankrekeningen.”

Basisbankendienst als laatste redmiddel

  • “Banken weigeren om een heleboel ondernemingen of sectoren een reguliere bankrekening te geven en sturen hen door naar die duurdere basisbankendienst. Maar dat was nooit de bedoeling. De basisbankendienst is net een soort van laatste redmiddel voor die paar ondernemingen die nergens terechtkunnen”, verklaart Freilich.
  • “Stel dat je bedrijf ooit veroordeeld is geweest en een boete heeft gekregen. Dan kan een bank zeggen dat het effectief een individuele reden heeft om je te weigeren, omdat je een hoog risico bent. Maar dat soort bedrijven mogen we niet in de steek laten.”
  • “Nu zie je een omgekeerde beweging. Voltallige sectoren, vzw’s, diplomaten, diamant, bank, voetbal, software, crypto… worden bij duizenden geweerd en richting basisbankendienst geduwd.”

Samenwerking met de PS

  • Freilich wil dit voorkomen door een nieuw wetsvoorstel, waar hij samen met politici van de PS aan werkte. Het gaat dan over “het verplichten van de banken om een individuele motivatie te geven bij de weigering van een reguliere rekening”, legt hij uit.
  • Dit is een bijzondere samenwerking tussen politici van twee tegengestelde partijen. “Het toont aan dat het mogelijk is om over een aantal zaken waar we het eens zijn, toch samen te werken. En in deze zijn we het erover eens dat de banken hun maatschappelijke rol niet correct vervullen”, aldus het N-VA-kamerlid.
Meer