© Shutterstock

Daarom voelen onze spieren 's morgens stijf aan

Als je last van een pijnlijke rug of stramme spieren bij het ontwaken dan ben ben je ongetwijfeld niet de enige. Onderzoekers hebben nu namelijk ontdekt dat we wakker worden met stijve spieren omdat de lichaamseigen pijnstillers dan nog niet zijn beginnen werken.

flb

Onderzoekers van de universiteit van Manchester zijn tot de ontdekking gekomen dat er wel degelijk een reden is waarom we 's morgens last hebben van pijnlijke gewrichten en stijve spieren. Volgens hen komt dat omdat de biologische klok van het lichaam de productie van anti-ontstekingseiwitten onderdrukt als we een tijdje stil liggen. Pas als we beginnen bewegen, treden die weer in werking.

De ontdekking zou mogelijk belangrijk kunnen zijn voor onder andere de behandeling van artritis. "Door te leren begrijpen hoe de biologische klok ontsteking regelt, kunnen we nieuwe behandelingsmethoden ontwikkelen. Bovendien kunnen we door het tijdstip aan te passen van wanneer medicatie wordt toegediend die ook effectiever maken", zegt onderzoekster Julie Gibbs van het Institute of Human Development van de Britse universiteit.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer