Terwijl de patiënten sterven, trekken de soldaten schietend door de gangen: de hopeloze situatie in het al-Shifa-ziekenhuis

Palestina -

Onwaarschijnlijk schrijnend is wat zich afspeelt in het al-Shifa-ziekenhuis in Gaza. Terwijl Israëlische soldaten er met veel geweld zoeken naar Hamas-militanten en bewijs van hun vermeende operaties vanuit het ziekenhuis, moeten duizenden wanhopige Palestijnen en honderden (zwaar)gewonden het er zonder elektriciteit, water en voedsel stellen.

Guy Stevens

“Er zijn overal soldaten en ze schieten in alle richtingen.” Niet lang voor een cameraploeg van de BBC donderdag als eerste het al-Shifa-ziekenhuis in mocht, aan de zijde van de Israëlische troepen die er met veel geweld op zoek zijn naar Hamas-militanten, beschrijft een journalist in het ziekenhuis de grauwe realiteit. Vernielde muren, kasten en ruimtes, auto’s die aan flarden geschoten zijn op de parking en duizenden bange mensen: het Israëlische leger gaat er nietsontziend tewerk. Het wordt er ook belaagd door de Palestijnse beweging Islamitische Jihad.

De BBC-cameraploeg wordt door de Israëli’s door het gebouw geleid. Net als op beelden van het Israëlische leger (IDF) zijn er tal van wapens te zien, die verstopt zijn in de gangen. De militairen zeggen dat het om Hamas-wapens gaat die ter plaatse aangetroffen werden – wat de bewering dat Hamas vanuit het ziekenhuis opereerde kracht moet bijzetten –, maar of dat echt zo is, is momenteel niet te verifiëren. Ook laptops zouden er gevonden zijn, volgens het leger met foto’s en filmpjes van de gijzelaars erop. Die kregen de cameraploegen evenwel niet te zien.

(Lees verder onder de foto)

Een Israëlische soldaat toont de aangetroffen wapens.© via REUTERS

“Topje van de ijsberg”

Volgens IDF-luitenant Jonathan Conricus is al dat slechts “het topje van de ijsberg”. “Hamas is hier niet omdat ze wisten dat we kwamen. Dit is volgens ons wat ze in alle haast moesten achterlaten. Ons vermoeden is dat er nog veel meer ligt.” Hij vermoedt dat de Palestijnse groepering ook heel wat zaken in het ziekenhuis verborgen heeft. “We gaan nog weken nodig hebben om het ziekenhuis volledig te doorzoeken en alles te vinden.”

LEES OOK. Ziekenhuis in Gaza is herschapen tot oorlogszone: “Is iedereen gewoon aan het wachten tot we hier allemaal sterven?”

Onweerlegbaar bewijs dat Hamas aanvallen heeft uitgevoerd en gecoördineerd vanuit het ziekenhuis en de tunnels eronder, is het allemaal niet. Het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid noemt het allemaal “leugens”. “Het Israëlische verhaal over de wapens is vals”, klinkt het. “De ziekenhuizen zijn humanitaire instellingen en we gaan niet toelaten dat ze gebruikt worden om militaire operaties uit te voeren.”

© REUTERS

Schrijnende situatie

Het ziekenhuis is sinds de aanval van de groepering, twintig dagen geleden, herhaaldelijk onder vuur genomen door het Israëlische leger om eventuele Hamas-militanten uit te roeien. Het leverde forse internationale kritiek op. Zolang er geen bewijs gevonden is, zal die kritiek voor die volgens velen buitensporige reactie aanzwellen.

Wat het allemaal nog erger maakt, is de hopeloze situatie van de 650 patiënten, honderden verpleegkundigen en duizenden Palestijnse vluchtelingen binnen de ziekenhuismuren. Voor hen is de situatie compleet hopeloos geworden. Al dagenlang moeten zij het er stellen zonder elektriciteit, voedsel en water, wat al tot verscheidene overlijdens heeft geleid. Er kwam onder anderen een patiënt om toen het dialysetoestel waar hij aan lag, het begaf.

Maar niet alleen zwaargewonden laten er het leven, ook pasgeboren baby’s ontberen zowat alles wat zij in hun eerste uren nodig hebben. Hoofdarts Mohammad Abu Salmiya heeft het bij Al Jazeera over drie prematuur geboren baby’s die kansloos overleden. Een drama speelt zich er af, ook bij de nog steeds duizenden Palestijnen die in het ziekenhuis schuilen.

LEES OOK. Israëlisch leger valt grootste ziekenhuis in Gaza binnen en onderwerpt honderden aanwezigen aan urenlange ondervragingen