“Hier vertrekken? Nooit nondeju!”: Maurice (94) en Rachel (90) blijven koppig op hun geïsoleerd ‘hoeve-eiland’

© Thijs Pattyn

Woumen/Diksmuide -

“Ja, ik heb al buiten gekeken. Meer dan één keer.” De 94-jarige Maurice Vanlerberghe woont met zijn Rachel (90) al bijna heel zijn leven op een hoeve bij Woumen. De hoeve is nu een eiland en deels omwald door een berm die hun familie inderhaast opwierp tegen de stijgende IJzerzee. “Hier vertrekken? Nooit nondeju!

Thijs Pattyn

“De kraan die we gebruikten voor de berm blijft uit voorzorg op de binnenkoer van de hoeve. Intussen hebben we de berm verhoogd met zandzakjes en nu hebben we nog een tiental centimeter over.” Het nageslacht van Maurice Vanlerberghe (94) en Rachel Claeys (90) doet er alles aan om hun pépé en mémé te beschermen tegen het stijgende water rond hun oude boerderij. “Ik werd woensdagnacht om vier uur wakker omdat ik aan hen moest denken”, zegt kleinzoon Davy Simons (36) uit het naburige dorp Jonkershove. “De familie gaat elke dag langs.” (Lees verder onder de foto)

De hoeve is nu een eiland in de IJzerzee.© Thijs Pattyn

Donderdagavond reed Davy nog eens tot bij het hoogbejaarde koppel. In de laadbak van de tractor zitten nog een kleinzoon en drie achterkleindochters. Na zo’n zevenhonderd meter waterploegen rijdt de tractor langs een muur zandzakken de binnenkoer op. Hoevehond Tarzan rent hen tegemoet en Maurice zet voorzichtig de achterdeur op een kier en piept er doorheen. Voor zijn pantoffels prijken een paar planken. (Lees verder onder de foto’s)

Hond Tarzan en Maurice die gluurt door een kier aan de achterdeur.© Thijs Pattyn

Een paar planken moeten het eerste water weren als de berm rond de hoeve zou breken.© Thijs Pattyn

“De planken moeten het water nog even uit de woning houden als onze berm het zou begeven”, aldus Davy. “We hebben nu ook een reservepomp mee uit voorzorg. Als er plots een bermbreuk zou ontstaan, zullen we die eerst nog proberen te dichten met de kraan.” (Lees verder onder de foto)

Een deel van de familie arriveert donderdagavond met tractor en laadbak. Het water rond de hoeve wordt tegengehouden met een berm en zandzakjes.© Thijs Pattyn

Evacuatie is de allerlaatste optie: Maurice en Rachel willen in geen geval hun vertrouwde woning verlaten. “1937, 1963, 1993 en 2023: ik heb het hier al vier keer weten onderlopen in mijn leven, maar nog nooit zo hoog. Dit is het toppunt”, zegt Maurice. “Benauwd was ik vroeger nooit en nu ook niet. Hoe ouder ik word, hoe meer fut ik heb. We zijn er toch nog altijd enjé. Vertrekken? Nooit nondeju! Alleen in uiterste nood: met het mes op de keel en niet eerder. Thuis voelen we ons veilig. Ik heb nog altijd hoop dat het water niet binnenkomt. We proberen ons hier recht te houden.” (Lees verder onder de foto)

De familie meet regelmatig de waterstand in de ondergelopen straat bij de hoeve.© Thijs Pattyn

Rachel had enkele jaren geleden een trombose en zit nu in een rolstoel. Zoon Danny (61) woont op de hoeve om voor zijn ouders te zorgen. “Weet je waar wij nu zaten als wij die jongen niet hadden? (Maurice fluistert) In het oudemannenhuis. Als wij geen hulp hadden van onze familie, zouden we hier niet kunnen blijven.” (Lees verder onder de foto)

De familie komt regelmatig op bezoek.© Thijs Pattyn

“Ik ben nog goed. Ik heb nochtans veel gesmoord, maar nu niet meer”, lacht Maurice, die herinneringen ophaalt aan overstromingen rond zijn hoeve. “In 1937 werd ik door mijn vader met paard en kar door het water naar school gebracht, en daar zaten soms nog negen kinderen op. Dat paard vond perfect zijn weg en had die houten paaltjes van vandaag niet nodig om de ondergelopen weg aan te duiden. In 1993 stond het water twee weken op de baan. Nu moeten we nog afwachten enjé. Deze overstroming zal snel weer vergeten zijn.”

Groot is de verbazing van Maurice over het aangekondigde koninklijk bezoek in de streek. “(West-Vlaams gevloek), hij zal niet zo welgekomen zijn als jij!”

Een kraan blijft op de binnenkoer van de hoeve staan voor het geval de berm plots moet verhoogd worden.© Thijs Pattyn

Het zicht vanachter een deel van de berm op de duistere IJzerzee.© Thijs Pattyn

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen