6 jaar geleden stapte Glenn (15) uit het leven nadat zijn naaktfoto werd verspreid, vandaag is zijn stem opnieuw te horen

"Glenn is nooit meer beschikbaar": met die voicemail lanceert Child Focus een nieuwe campagne over grensoverschrijdende sexting. Glenn stapte meer dan zes jaar geleden uit het leven, nadat een naaktfoto van hem ongewild rondgestuurd werd via sociale media. Aan VRT NWS doet mama Sandra Spitaels haar verhaal: "Als ik toch maar één kind kan besparen wat Glenn heeft meegemaakt, één familie kan besparen wat wij meemaken".

"Glenn. Is nooit meer beschikbaar." Die beenharde boodschap krijg je te horen als je het nummer 0492/79.58.30 intikt. Want Glenn leeft niet meer.

Op 12 juni 2017 werd er een vals Instagramaccount opgericht, waarop een naaktfoto van Glenn gedeeld werd, met in hoofdletters zijn naam en voornaam erbij. Hij zag voor zichzelf geen andere uitweg meer en stapte uit het leven. 

Zijn mama Sandra had geen enkel idee wat er aan de hand was, getuigt ze aan VRT NWS. "Hij was nog gaan joggen, hij had in de namiddag zijn examen gestudeerd. We zijn volledig uit de lucht gevallen, pas achteraf hebben we vernomen wat er gebeurd is. Het valse Instagramaccount, de lelijke commentaren, het verspreiden in de klaschat. Glenn was zo levenslustig, hij wist wat hij wilde. Dat ze zo iemand zó ver kunnen drijven."

BEKIJK - "Wat Glenn heeft moeten meemaken, daar ga ik als mama aan kapot":

Videospeler inladen...

Je wil hem horen, je wil hem zien. Dan bellen naar dat nummer, dat was heftig

Sandra Spitaels - mama van Glenn

Gsm-nummer opnieuw geactiveerd

Nu, zes jaar na zijn dood, is zijn gsm-nummer opnieuw geactiveerd als campagne voor Child Focus. Op de voicemail krijgen bellers het verhaal van Glenn te horen, gevolgd door de vraag om een petitie te tekenen. Op die manier wil Child Focus aandacht vragen voor de problematiek. 

"Toen ik naar de studio reed om het op te nemen, heb ik de hele weg geweend, omdat het zo confronterend is. Want, je wil hem horen, je wil hem zien. Dan bellen naar dat nummer, dat was heftig", slikt Sandra.

Grensoverschrijdende sexting

Vorig jaar opende Child Focus 151 dossiers over grensoverschrijdende sexting. Dat betekent dat er onder druk of zonder toestemming seksueel getinte beelden of berichten uitgewisseld worden. Daarbij worden vaak ook de privégegevens van slachtoffers gedeeld - ook zo bij Glenn.

Vervolgens worden slachtoffers vaak vernederd, uitgescholden, bedreigd en gechanteerd. "Sexting, sextortion, grooming, op het moment dat Glenn uit het leven stapte, kende ik al die zaken niet", vertelt Sandra. "Ik ging naar elke infoavond, naar elke ouderraad. Ik vond het zo erg dat ik hem niet had kunnen sensibiliseren."

Ook offline zware gevolgen

"Achter elk dossier schuilt een jongere die dringend hulp nodig heeft. Plegers, maar ook de vele omstaanders die getuige zijn van online grensoverschrijdend gedrag beseffen vaak onvoldoende dat wat online gebeurt, ook offline zware gevolgen heeft", klinkt het bij Heidi De Pauw van Child Focus. 

Er is niet alleen het verdriet en de pijn om hem te moeten missen, maar ook het idee wat ze hem aangedaan hebben

Sandra Spitaels - mama van Glenn

"Ik wil helpen voorkomen dat andere jongeren moeten meemaken wat hij heeft moeten meemaken. Dat is zoiets verschrikkelijk", zegt ook de mama van Glenn. "Er is niet alleen het verdriet en de pijn om hem te moeten missen, maar ook het idee wat ze hem aangedaan hebben. Als ik één kind kan besparen wat Glenn heeft meegemaakt, één familie kan besparen wat wij meemaken. Je kind verliezen is zo zwaar."

BEKIJK - In "Pano" deden de ouders en vriendin van Glenn in 2017 al hun verhaal, bekijk het hier:

Videospeler inladen...

Of ze nog een boodschap heeft voor slachtoffers in dezelfde situatie? "Blijf er niet mee zitten. Praat erover, zoek een vertrouwenspersoon, praat met Child Focus. Het gaat niet zomaar over. Het is heel belangrijk om er niet mee te blijven zitten."

Ook al lijkt het banaal, lijkt het een foto, het is het niet. Het kan heel grote gevolgen hebben

Sandra Spitaels - mama van Glenn

En aan de daders of omstaanders? "Doe het niet. Ook al lijkt het banaal, lijkt het een foto, het is het niet. Het kan heel grote gevolgen hebben. Ga er niet in mee, rapporteer dat, stuur zo'n foto zeker niet door. Stel je even in de plaats van het slachtoffer: zou ik willen dat dit met mij gebeurt?"

Dat is ook de mentaliteitswijziging die Child Focus vraagt. "Laat je niet meeslepen in de groepsdynamieken van expose-groepen. Daders moeten volgens de organisatie bovendien meer gesensibiliseerd worden over de reële gevolgen van hun daden."

BEKIJK - "Ik probeer me in te zetten om jongeren te besparen wat Glenn heeft meegemaakt, want daar ga ik als mama aan kapot", getuigt mama Sandra Spitaels in "VRT NWS Journaal"

Videospeler inladen...

Slachtoffers van grensoverschrijdende sexting en exposing en hun naasten kunnen Child Focus contacteren via het gratis nummer 116 000, 24/7 beschikbaar.

Wie met vragen zit over zelfdoding kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be. 

Als je meer wil weten over (de gevaren van) sexting: VRT heeft samen met Child Focus een EDUbox over het thema gemaakt, op maat van leerlingen van het secundair onderwijs. Je kan hem hier terugvinden.

Meest gelezen