Nancy en Paul Pelosi in juni 2023
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

Man veroordeeld die echtgenoot van Nancy Pelosi aanviel met hamer

In de Verenigde Staten is de man veroordeeld die in oktober vorig jaar Paul Pelosi, echtgenoot van de toenmalige voorzitter van het huis van Afgevaardigden, op het hoofd sloeg met een hamer. Hij is schuldig bevonden aan geweldpleging en poging tot kidnapping.

Op 28 oktober 2022 dringt David DePape de woning van de familie Pelosi binnen in San Francisco. Zijn plan: Nancy Pelosi vasthouden en haar laten toegeven dat ze tegen het Amerikaanse volk had gelogen.  "Als ze loog, zou ik haar knieën breken," zei hij in zijn getuigenis. "De keuze lag bij haar."

Maar Nancy Pelosi was die avond niet thuis. Haar 82-jarige echtgenoot Paul wel. Die herinnert zich hoe hij werd gewekt door een grote man die de slaapkamerdeur binnenkwam en vroeg: "Waar is Nancy?" Hij zei dat toen hij antwoordde dat zijn vrouw in Washington was, DePape zei dat hij hem zou vastbinden terwijl ze op haar wachtten.

Het lukte Paul Pelosi om de hulpdiensten te bellen. Toen de politie aankwam zei Pelosi dat hij probeerde te vertellen wat er gebeurde zonder DePape te provoceren. Maar die viel plots toch aan en sloeg Paul Pelosi op het hoofd met een hamer. Paul Pelosi getuigde over de traumatische ervaring van de inbraak en de aanval. Hij ondervindt nog steeds fysieke gevolgen. 

Tijdens zijn getuigenis herhaalde DePape rechtse samenzweringstheorieën en vertelde de jury dat nieuwsmedia logen over voormalig president Donald Trump. DePape werd veroordeeld voor geweldpleging en poging tot ontvoering van een politiek functionaris. Zijn straf komt hij later te weten. Hij riskeert tot 50 jaar cel.

Meest gelezen