Edward Snowden spreekt Bozar toe op de Dag van de Persvrijheid

Op woensdag 3 mei, de Dag van de Persvrijheid, heeft Edward Snowden vanuit Rusland een live interview gegeven op het evenement Difference Day in de Bozar. De klokkenluider had het onder andere over fake news, een centraal thema op Difference Day.

In het interview in Bozar sprak de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden over fake news en de functie van Facebook en Google in deze verhalen. "Er is veel fake news op sociaalneterksite, maar toch mogen we geen censuur opleggen en bepalen wat wel en niet gezegd kan worden", stelde Snowden.

Er werd ook teruggekomen op de penibele situatie van Snowden, die sinds 2013 na het lekken van overheidsdocumenten op de vlucht is voor de Amerikaanse autoriteiten. "Wanneer de overheid de wet overtreedt, volgt er geen straf, maar wanneer een burger dat in goed geweten doet, wordt die de rest van zijn leven achtervolgd."

Nadien werden er verschillende prijzen uitgedeeld aan journalisten die persvrijheid hoog in het vaandel dragen, waaronder de De Unesco / Cano World Press Freedom Prize voor Isaak Dawit, een Eritrese journalist die sinds 2001 opgesloten zit zonder proces wegens verraad tegen de regering.

De Vrije Universiteit Brussel en de Université Libre de Bruxelles onderschreven nadien ook nog als eerste volledige universiteiten in Europa officieel de No Hate champagne. Daarmee tonen ze dat ze haat en discriminatie in de weg staan van zowel het academisch debat, als van kwaliteitsvolle persvrijheid.

Meest gelezen