Foto: Siska Gremmelprez

Zware hinder bij De Lijn in de Kempen: chauffeurs staken opnieuw omdat stelplaatsen verdwijnen

Heel wat buschauffeurs in de Kempen staken en dat veroorzaakt zware hinder voor de reizigers. De werknemers leggen het werk neer in de stelplaatsen van Mol, Turnhout, Broechem, Westerlo, Rumst en Oostmalle. De chauffeurs zijn het niet eens met de plannen van De Lijn om twee stelplaatsen in de Kempen te sluiten. Ze klagen vooral het gebrek aan informatie over de verhuis aan. 

Als je vandaag de bus wil nemen in de Kempen, dan kan het zijn dat je lang op die bus zal moeten wachten. Er zullen amper bussen uitrijden vanuit de stelplaatsen in Mol, Turnhout, Broechem, Westerlo, Rumst en Oostmalle. In de stelplaatsen van Tremelo en Aarschot wordt ook actie gevoerd. De werknemers zijn ontevreden over de communicatie van De Lijn over de concrete gevolgen van de sluiting van de stelplaatsen van Westerlo en Mol. 

De chauffeurs van die stelplaatsen behouden hun job, maar ze moeten verhuizen naar andere stelplaatsen. En dat brengt heel veel vragen met zich mee waar nog geen antwoord op komt van De Lijn, zegt Stan Reusen van de socialistische vakbond ACOD. "De chauffeurs moeten naar stelplaatsen die minstens 15 kilometer van hun huidige stelplaats liggen. Maar ze weten nog niet welke stelplaats het wordt en of ze voor die langere verplaatsing een vergoeding krijgen."

 

Dagelijkse routine

Ook de manier waarop de chauffeurs zullen moeten werken, is nog onduidelijk. "Zal dat met een vast dienstrooster zijn of niet? Zullen de chauffeurs op een nieuwe lijn moeten rijden of behouden ze hun huidige traject? Voor sommige mensen die al 20 jaar in één van de stelplaatsen werken die gaan sluiten, zijn dat grote veranderingen." De vakbonden dringen er nog eens bij De Lijn op aan dat er duidelijkheid komt over de bezorgdheden bij de werknemers.

De stelplaatsen in Mol en Westerlo sluiten normaal gezien in de zomer van 2025. Als je vandaag in de getroffen regio's het openbaar vervoer moet nemen, dan check je best even de routeplanner van De Lijn voor de laatste stand van zaken

Meest gelezen