Direct naar artikelinhoud
Strijd om het Witte Huis

Toprepublikeinen vrezen verlies Trump in sleutelstaten Ohio en Arizona

Kan Donald Trump op 8 november de cruciale sleutelstaten Arizona en Ohio binnenhalen? Twee Republikeinen uit de hoogste echelons van de partij en toppolitici uit beide staten vroegen het zich afgelopen weekend af. 

Zowel gouverneur van Ohio en voormalig presidentskandidaat John Kasich als senator voor Arizona Jeff Flake zijn bijzonder kritisch voor Trump, die vorige week geen al te beste beurt maakte. Volgens hen moet Trump zowel de inhoud als de stijl van zijn campagne veranderen wil hij de twee staten winnen. 

Platitudes

Flake verklaarde op CBS dat zijn staat wel eens naar Clinton zou kunnen gaan. Trump moet daarom "meer verantwoordelijke posities" innemen om Arizona vast te houden. De zuid-westelijke staat, die grenst aan Mexico, stemt al sinds 1952 trouw voor de Republikeinse presidentskandidaat - met uitzondering van 1996, toen Bill Clinton hier nipt won - maar wordt meer en meer tot een zogenaamde swing state gerekend. Vooral het toenemend aantal Hispanics die veelal voor de Democraten stemmen, zou de balans kunnen doen omslaan. Gevraagd of Hillary Clinton zijn staat zou kunnen binnenhalen, antwoordde Flake: "Bill Clinton won hier in 1996. Dus ja, het kan."

'Je kan niet zomaar platitudes in het rond strooien over een muur die Mexico ook nog eens gaat betalen, en dan verwachten dat je nog serieus genomen wordt'
Jeff Flake, senator voor Arizona

Het is vooral Trumps immigratiestandpunt dat Flake zorgen baart. "Wij in Arizona vinden dat er een grote hervorming moet komen van de Amerikaanse immigratiepolitiek. Maar je kan niet zomaar platitudes in het rond strooien over een muur die Mexico ook nog eens gaat betalen, en dan verwachten dat je nog serieus genomen wordt. We hebben een meer verantwoordelijke campagne nodig. Dus ja, Trump moet zijn standpunten veranderen en een serieuzere kandidaat worden."

"Mensen willen niet leven in wereld vol kwaadheid"

Partijgenoot John Kasich, die het dit voorjaar zelf nog opnam tegen Donald Trump in de strijd om de Republikeinse nominatie, uitte dezelfde vrees over zijn thuisstaat Ohio. De Buckeye State, goed voor 18 van de 538 stemmen in het kiescollege, geldt als het typevoorbeeld van een swing state die dan eens op de Republikeinen stemt, dan weer op de Democraten. Zowat alle peilingen die tot nu toe in Ohio zijn gehouden, voorspellen ook nu een nek-aan-nekrace. Bovendien blijkt Ohio al sinds jaar en dag een prima voorspeller van de volledige presidentsverkiezing. Al sinds 1944 stemt de staat op die kandidaat die het uiteindelijk in heel de VS haalt, op één uitzondering in 1960 na. Winst is hier dus cruciaal.

Maar gouverneur Kasich ziet het pessimistisch in voor zijn partijgenoot Trump, die volgens hem vooral een verdelende campagne voert. "Hij zal winnen in delen van Ohio waar de mensen echt lijden", aldus Kasich gisterenavond op CNN. "Er zullen gebieden zijn waar hij zal winnen omdat de inwoners er kwaad en gefrustreerd zijn en geen antwoorden krijgen. Maar ik denk dat het moeilijk wordt om Ohio binnen te halen als je verdeelt. Heel, heel moeilijk. Ik denk niet dat mensen willen leven in een wereld vol kwaadheid. Ze willen geloven dat er een betere toekomst is."

'Ik denk dat het moeilijk wordt om Ohio binnen te halen als je verdeelt. Heel, heel moeilijk'
Gouverneur van Ohio John Kasich

Onbeslist

Kasich kwam vorige maand niet naar de Republikeinse conventie en weigerde ook gisteren nog om Trump te steunen. Hoewel hij zegt niet op Clinton te zullen stemmen, is hij naar eigen zeggen nog onbeslist of hij dan wel op Trump zal stemmen. Gevraagd wat die moet doen om op zijn stem te kunnen rekenen, antwoordde Kasich weinig cryptisch: "Er is ondertussen al zoveel water over de dam gevloeid, dat het steeds moeilijker wordt. Ik wou dat ik enthousiast kon zijn, maar ik kan het niet." 

'Ik wou dat ik enthousiast kon zijn, maar ik kan het niet'
John Kasich

De gouverneur bevestigde ook eerdere geruchten dat Trumps zoon hem via een van zijn medewerkers de post van vicepresidentskandidaat heeft aangeboden. Trump zou bereid zijn geweest Kasich "de machtigste vicepresident ooit" te maken, die bevoegd zou worden voor het volledige binnenlandse en buitenlandse beleid. Kasich weigerde het aanbod naar eigen zeggen. Trump en zijn medewerkers doen het verhaal echter af als loze geruchten door "een slechte verliezer".

Desastreuze week

Zowat alle waarnemers zijn het erover eens dat Trump een desastreuze week achter de rug heeft, met als dieptepunt het aanhoudende geruzie over de familie Khan, wiens zoon in 2004 stierf in Irak. Zijn ouders spraken twee weken geleden op de Democratische conventie hun steun uit voor Clinton, waarna Trump uithaalde dat Kahns moeder, die naast haar echtgenoot op het podium stond, "waarschijnlijk niets mocht zeggen". In alle peilingen loopt Trump achterop op Clinton.