Direct naar artikelinhoud
NieuwsSpanje

Rellen in Madrid na herbenoeming Sánchez tot eerste minister

Rellen in Madrid na herbenoeming Sánchez tot eerste minister
Beeld AP

Een protest tegen Spaans premier Pedro Sánchez in Madrid is donderdagavond in rellen ontaard. Zo’n vierduizend demonstranten hadden zich verzameld bij het hoofdkwartier van Sánchez’ Socialistische Partij in het centrum van de Spaanse hoofdstad.

Agenten en journalisten werden met vuurwerk, flessen en blikjes bekogeld en tegen middernacht raakte de oproerpolitie slaags met tientallen relschoppers. De politie gebruikte traangas en schoot met rubberkogels om de orde te herstellen. Zeker tien mensen zijn aangehouden.

Sánchez had eerder op de dag steun gekregen in het parlement om voort te regeren. Bij de verkiezingen in juli werd de Socialistische Partij weliswaar niet de grootste, maar conservatieve winnaar Alberto Nuñez Feijóo slaagde er tot twee keer toe niet in om tot premier te worden benoemd.

Sánchez kon daarentegen in het parlement rekenen op Catalaanse separatistische partijen, met wie hij een omstreden deal heeft gesloten. In ruil voor hun steun heeft Sánchez een amnestiewet ingediend die een einde maakt aan de vervolging van honderden Catalaanse separatisten voor hun rol bij de onafhankelijkheidsstrijd van de regio.

Rellen in Madrid na herbenoeming Sánchez tot eerste minister
Beeld ANP / EPA

Lees ook

Massaal protest tegen nieuwe linkse Spaanse regering: ‘Spanje wordt verkocht’

Opinie. De vraag is: wat heeft Puigdemont uiteindelijk bereikt voor de hem zo dierbare Catalaanse autonomie?

Nazisymbolen

Tegen de deal met de separatisten wordt al twee weken dagelijks geprotesteerd. Aan de demonstratie donderdag deed ook een grote groep rechts-extremisten mee. Ze zwaaiden met vlaggen uit de tijd van fascistisch dictator Franco, droegen nazisymbolen en riepen leuzen tegen moslims en migranten.

Nazisymbolen
Beeld ANP / EPA
Nazisymbolen
Beeld REUTERS