De grens tussen Finland en Rusland in Imatra
Lehtikuva

Finland sluit 4 grensposten met Rusland omdat Russen asielzoekers grens helpen oversteken

Finland zal komende nacht vier grensovergangen met Rusland sluiten, omdat Rusland steeds meer migranten zonder papieren de grens zou overlaten. Zo willen de Russen het land destabiliseren, zeggen de Finnen. De spanningen tussen beide landen lopen op sinds Finland in april besloot toe te treden tot het NAVO-bondgenootschap.

Een grens van 1.340 kilometer met negen grensposten, eentje daarvan enkel voor spoorverkeer. Die delen Rusland en Finland. Vier van die grensposten in het zuidoosten van het land – Imatra, Niirala, Nuijamaa en Vaalimaa – worden komende nacht afgesloten tot 18 februari, volgens de Finse premier Petteri Orpo.  

De Finse en Russische grensautoriteiten hebben tientallen jaren samengewerkt om mensen zonder de benodigde visa of paspoorten tegen te houden. Volgens de Finse autoriteiten is dat nu veranderd.

Finland stelde de voorbije weken een stijging vast van het aantal migranten zonder papieren uit het Midden-Oosten en Afrika, vooral uit Irak, Somalië en Jemen. Premier Orpo beschuldigde Rusland van "kwaadwilligheid". Sinds september telde de grenswacht al 280 asielzoekers. "Dat is niet het normale aantal, dit lijkt echt wel een pestactie van Rusland", zegt correspondent Jens Visser. 

Onhandig voor Finnen

De grens is, ondanks de inval in Oekraïne, altijd opengebleven. "Russische toeristen mochten al langer niet meer over de grens, maar vrachtverkeer kon wel nog", gaat Visser verder. "Ook gingen veel Finnen winkelen of tanken in Rusland, omdat de sancties niet voor hen gelden. Enkelingen werken zelfs over de grens."

Niet zo handig dus, dat net de vier grootste grensposten zullen sluiten. "Die bevinden zich ook in de dichtbevolkte gebieden met het meeste verkeer. Ze liggen tussen Sint-Petersburg en Helsinki en relatief veel mensen gebruiken die grensposten nog."

"Reizen tussen de twee landen kan wel nog, maar dan moet je helemaal naar het noorden. Daar zitten niet veel mensen op te wachten, vrees ik", zegt Visser.

BELUISTER - "Dit lijken wel pestacties van Rusland":

NAVO-bondgenootschap of deal met Verenigde Staten

Rusland zou op die manier Finland willen destabiliseren, omdat ze in april heeft besloten toe te treden tot het NAVO-bondgenootschap, denkt de Finse regering. "We hebben ons voorbereid op allerhande kwaadwillige activiteiten van Rusland, dus de situatie komt niet als een verrassing", zei Orpo.

Als Finland zou toetreden tot de NAVO, had Rusland altijd al beloofd dat er "tegenmaatregelen" zouden volgen. Maar ook een deal die Finland met de Verenigde Staten wil sluiten, kan voor die migratiestroom gezorgd hebben.

Het instrumentaliseren van migranten door Rusland is beschamend

Ursula von der Leyen, voorzitter Europese Commissie

De twee landen onderhandelen over een bilaterale defensieovereenkomst die Washington in staat stelt om Amerikaanse troepen te sturen en uitrusting, wapens en munitie op te slaan in Finland.  Moskou ontkent dat de migratiestroom iets te maken heeft met die deal. 

Wie achter de maatregelen van Finland staat, is de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen. "Het instrumentaliseren van migranten door Rusland is beschamend. Ik sta volledig achter de maatregelen van Finland om onze Europese grenzen te beschermen", zo zegt ze op het sociale medium X. 

Wat met andere buurlanden van Rusland?

Noorwegen, dat ook een 198 kilometer lange grens met Rusland heeft, zei dat het tot nu toe geen vergelijkbare toename van grensverkeer had geregistreerd aan de enige grensovergang bij Storskog.  

Estland merkt wel dat het aantal mensen dat zich aan de Russisch-Estse grens aanbiedt, stijgt. Zo ook migranten zonder geldige documenten. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Lauri Läänemets heeft Rusland acht Somalische burgers toegestaan hun reis naar het Baltische EU- en NAVO-land voort te zetten hoewel ze geen documenten hadden.  

Beide landen volgen op de voet of ze de grensposten op kort termijn toch moeten sluiten.  

Meest gelezen