Direct naar artikelinhoud
NieuwsEconomie

Nieuwe staatsbon heeft alleen looptijd van vijf of acht jaar, rendement pas later bekendgemaakt

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v).Beeld BELGA

De nieuwe staatsbon in december zal looptijden hebben van vijf en acht jaar, maar dus niet meer de korte looptijd van slechts één jaar. Dat maakt minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) bekend. Over het rendement wordt op 28 november pas beslist.

Er komt geen heruitgave van de staatsbon met kortere looptijd van slechts één jaar. In december zult u kunnen intekenen voor staatsbons met een looptijd van vijf of acht jaar. “Zo kunnen Belgen ervoor kiezen om hun spaarrendement voor een langere tijd vast te leggen en jaar na jaar een gegarandeerde rente te ontvangen, zolang de looptijd duurt”, aldus Van Peteghem. De roerende voorheffing blijft door de langere looptijd wel liggen op 30 procent.

Vorige week had Van Peteghem al aangekondigd dat er in december een nieuwe staatsbon zou worden uitgegeven. Abnormaal is dat niet, in ons land is het immers de gewoonte vier keer per jaar een staatsbon uit te geven.

Lees ook

Waarom de razend populaire staatsbon niet het gewenste effect had: ‘Een succes kan je het op dat vlak niet noemen’

Spaarrentes stijgen weer, maar wie profiteert daar eigenlijk van? ‘Het is schandalig dat de banken dit durven’

In september kwam die staatsbon of de ‘Van Peteghem-bon’ met enorm aantrekkelijke voorwaarden: de looptijd was uitzonderlijk slechts één jaar en er gold een verlaagde roerende voorheffing van slechts 15 in plaats van 30 procent. Met een nettorendement van 2,81 procent moest het concurreren met het klassieke spaarboekje en de banken aansporen om ook de spaarrentes te verhogen. Uiteindelijk haalde die staatsbon 21,9 miljard euro op, een ongezien succes.

Het precieze rendement van de staatsbons zal het Agentschap van de Schuld pas binnenkort aankondigen, op 28 november. Afgaande op de financiële markten zou die waarschijnlijk rond de 3 procent komen te liggen. Inschrijven zal daarna kunnen vanaf 30 november tot en met donderdag 7 december rechtstreeks bij de Grootboeken, of tot een dag later via de banken. Intekenen kan opnieuw vanaf 100 euro.

De voorwaarden zijn dus minder interessant dan in september, maar voor de financiering van de overheidsschuld is een nieuwe stormloop ook niet noodzakelijk. In september is immers al meer opgehaald dan gepland, zegt Jean Deboutte van het Agentschap van de Schuld. “We zitten met een kasoverschot dat we rendabel beleggen.”

Vorige week bleek uit een rapport van de Belgische Mededingingsautoriteit dat de vier grootbanken de markt te hard domineren, waardoor ze de rentevoeten op spaarrekeningen laag kunnen houden. Het hoogste rendement op een spaarrekening ligt vanaf december op 3,1 procent.