© AFP

Twee terdoodveroordeelden geëxecuteerd in VS, 23 executies in totaal dit jaar

Twee terdoodveroordeelden zijn donderdag geëxecuteerd in de Verenigde Staten. Dat brengt het totale aantal executies dit jaar op 23.

lto
Bron: BELGA

In de Amerikaanse staat Alabama werd de 49-jarige Casey McWhorter geëxecuteerd voor de doodslag op de vader van een vriend. De man was toen amper achttien jaar oud. McWhorter werd in 1994 ter dood veroordeeld.

De 53-jarige David Renteria werd geëxecuteerd in Texas voor de ontvoering van en de doodslag op een vijfjarig kind in 2001. Tijdens zijn rechtszaak ontkende hij de moordenaar te zijn van Alexandra Flores, die ontvoerd werd aan een supermarkt waar ze met haar ouders kerstinkopen deed. Voor zijn executie bood Renteria de familie van het meisje wel zijn excuses aan. 

De 23 executies in vijf Amerikaanse staten werden dit jaar allemaal uitgevoerd met een dodelijke injectie. Alabama kondigde aan een terdoodveroordeelde in januari te willen executeren door middel van stikstofinademing. Dat zou een wereldprimeur zijn. Bij dat soort executie wordt de dood veroorzaakt door een zuurstofgebrek. 

Volgens een recente peiling van onderzoeksbureau Gallup is 53 procent van de Amerikanen voorstander van de doodstraf voor mensen die veroordeeld zijn voor doodslag. Dat is het laagste niveau sinds 1972. In 23 Amerikaanse staten is de doodstraf afgeschaft.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer