Direct naar artikelinhoud
RecapDe slimste mens ter wereld

De een viel haast in slaap, de ander speelde de pannen van het dak: de hoogtepunten van ‘De slimste mens’ week 5

Regisseur Robin Pront bewees deze week nog maar eens dat hij een straffe kandidaat is.Beeld Play Media

Een wat verveelde kandidaat, een uitzonderlijk talent en de vierde hoogste score in de geschiedenis van het programma. De vijfde week van De slimste mens ter wereld bewees dat de beste quizzers soms uit de cultuursector komen. Dit waren de markantste momenten.

De stand

1. Alex Agnew: 8 afleveringen, 2 overwinningen

2. Robin Pront: 7 afleveringen, 2 overwinningen

3. Fien Germijns: 6 afleveringen, 4 overwinningen

4. Maureen Vanherberghen: 5 deelnames, 3 overwinningen

5. Elisabeth Lucie Baeten: 3 deelnames, 2 overwinningen

6. Manu Van Acker: 3 deelnames, 1 overwinning

7. Soundos El Ahmadi: 3 deelnames, 1 overwinning

8. Jeroen Leenders: 3 deelnames, geen overwinningen

Wie heeft het beste gequizd?

Zijn onderuitgezakte houding deed het tegenovergestelde vermoeden, maar regisseur Robin Pront meent het ernstig met het spel. Naarmate de week vorderde, riep hij almaar luider als hij antwoorden niet weet. Gelukkig voor de oorschelpen van de andere deelnemers gebeurde dat zelden.

Van Michail Gorbatsjov tot Miley Cyrus: de Antwerpenaar had een brede kennis en kon snel aanvullen als medespelers de mist ingaan. In de aflevering van maandag wist hij 635 seconden bij elkaar te sprokkelen, de vierde hoogste score uit de geschiedenis van het programma. Hij leek lang onoverwinnelijk en heeft bovendien een geheim talent dat goed van pas komt tijdens de quiz.

Telkens als kandidaten bij een vraag moesten gokken, trok hij aan het langste eind. Zo wist hij bijna precies hoeveel een willekeurige flitspaal per jaar opbrengt, hoeveel Vlamingen na hun dood gecremeerd worden en hoeveel soorten kaas er op de dikst belegde pizza passen. Het is een kwaliteit die hem in de buitenwereld waarschijnlijk niets oplevert, maar in De slimste mens ter wereld bracht het hem ver.

Toen hij donderdag naar huis gespeeld werd, had hij dat eerder aan een strategische tegenvaller dan aan zijn kennis te danken. Hij kon op een ex aequo met actrice Laura De Geest eindigen, maar bleef naar een antwoord zoeken en verspilde daardoor seconden. De regisseur krijgt binnenkort wel een tweede kans, want hij keert terug in de finaleweken.

Wie was de grootste pineut?

Het staat buiten kijf dat Erik de Jong, beter bekend als Spinvis, enorm intelligent en fijngevoelig is. Alleen kwamen de capaciteiten van de enigmatische zanger tijdens de quiz niet meteen tot hun recht. Hij kwam wat afwezig over en alles leek aan hem voorbij te gaan.

Veel zin leek hij er dan ook niet in te hebben. Tijdens de filmpjesronde wist hij niets over wereldberoemde film Forrest Gump te vertellen en in de finale paste hij meteen als er een vraag over Facebook gesteld wordt. Hij deed zelfs zijn sjaal niet uit tijdens de opnames, alsof hij eigenlijk elders moest zijn en niet veel zin had om lang te blijven.

Het leverde wat ongemakkelijke televisie op, maar de wisselbeker voor Meest Tenenkrullende Moment gaat deze week toch naar Pront. Die vertelde trots dat hij medespeler Annelien Coorevits bij hun ontmoeting vroeg of hij “in theorie kans bij haar zou maken”. Er klonk gelach in de studio, maar zulke anekdotes belanden toch het best in de prullenbak van de montagekamer.

Wie was de verrassing?

Radiomaker Manu Van Acker toonde in het programma dat hij ondanks zijn jonge leeftijd een uitgebreide culturele bagage met zich meedraagt. Hij kon bij tatoeages van kunstwerken meteen de bijbehorende schilder noemen, kon alles over het optreden van Rihanna tijdens de Superbowl vertellen en ook William Shakespeare heeft weinig geheimen voor hem.

Hij charmeerde bovendien met even ontwapenende als geestige anekdotes over toiletten voor mindervaliden en vervelende kinderen die hem tijdens zijn studentenjob als figurenspeler in Plopsaland aanklampten. Van Acker schitterde zo in het programma, al kan iemand die denkt dat Benito Mussolini een drugsbaron is en vermoedt dat er ijsberen in Mexico leven, onmogelijk de titel van slimste mens dragen.

Met wat hebben we het hardst gelachen?

Wim Helsen is een van de juryleden die bij elke passage een lach op ons gezicht tovert. Zijn heerlijk absurde voorstellen voor een nieuwe muzikale intro voor het programma zorgden voor hilarische televisie.

Na een vraag over verkeersboetes begon hij over de sensibiliseringscampagnes met als slogan ‘neem je mijn parkeerplaats in, neem dan ook mijn handicap’. “Als ik dat lees, wil ik altijd eerst dat ze me zeggen over welke handicap het gaat”, zegt Helsen. Voor een milde vorm van hooikoorts is de komiek naar eigen zeggen wel bereid om wat vlotter te parkeren.

“En hoe moet dat dan in zijn werk gaan? Stel dat ik de plaats inneem van iemand zonder armen en benen, hoe moet ik zijn handicap dan nemen? Moet ik dan ook mijn armen en benen laten afzagen en aan hem geven? Die mens is daar ook niets mee. Integendeel. Het resultaat is dat wij met twee rompjes zijn voor één parkeerplaats.”

Het was een grap die hij ook in zijn recentste cabaretvoorstelling vertelde, maar in de context van de quiz was hij opnieuw een schot in de roos.

Wat was de mooiste vraag?

Wie in de fotoronde geen rode draad vindt, raakt vaak hopeloos verloren. Manu Van Acker keek met grote ogen naar de beelden van een uil, een muskietennet en een soort sekte die voorbijkwamen. Pas toen de andere kandidaten mochten aanvullen, merkte hij dat het thema ‘woorden die op -oe eindigen’ is. Op die manier wist hij meteen dat hij oehoe, klamboe en goeroe moest antwoorden, maar die wijsheid kwam helaas voor hem te laat.