4 jaar geleden stierven 2 brandweermannen in Beringen, vandaag start het proces: "Geen kattenkwaad, dit is doelbewuste brandstichting"

In Hasselt start vandaag het proces over de brandstichting in een leeg pand in Beringen, die het leven kostte aan twee brandweermannen. "Hoe kan je drie jaar zwijgen?", was de voornaamste vraag van de rechter aan de beklaagde. De man riskeert 5 jaar cel met uitstel. 

"Rust en gerechtigheid." Daar hoopt Guido Smulders vandaag op in de rechtbank van Hasselt. Zijn zoon Benni kwam samen met zijn collega Chris Medo om het leven op 11 augustus 2019. Door een "flashover", een plotse ontbranding van hete gassen met een ontploffing, hadden de twee mannen geen schijn van kans. Nadien bleek dat de brand aangestoken was. 

Pas drie jaar later - en nadat er geld beloofd was voor tips - konden de brandstichters gevat worden: het ging om twee minderjarigen en één meerderjarige. En nu, nog een jaar later, moet de meerderjarige man zich verantwoorden voor de rechtbank. 

Tijdens zijn verhoor hamerde de rechter vooral op zijn gebrek aan schuldinzicht. "Je hebt jarenlang je kop in het zand gestoken. Hoe kan je drie jaar zwijgen?"

Je hebt jarenlang je kop in het zand gestoken. Hoe kan je drie jaar zwijgen?

Rechter aan de beklaagde

Dat is ook het gevoel dat bij Guido Smulders overheerst. "Waar is hij al die jaren gebleven? Verontschuldigingen zijn te laat. Ik wil dat ze gestraft worden. Na hun straf gaat hun leven door, dat van ons is kapot." Zijn advocaat Jan Swennen benadrukt dat de "verdachten op geen enkel moment naar voren getreden zijn. Guido Smulders maakte duidelijk dat hij veel vragen had over de dood van zijn zoon, maar ze bleven zwijgen."

Volgens de advocate van de beklaagde is het een mengeling van factoren waardoor hij al die tijd bleef zwijgen: "Angst, schaamte, verdriet. Enkele uren na de brand werd hij geconfronteerd met wat hij gedaan had, daarna durfde hij niet meer spreken. Maar hij wilde absoluut niet dat er doden zouden vallen. Ik blijf het een kwajongensstreek noemen, maar wel een met een dodelijke afloop."

Dit is geen jeugdzonde, dit is geen kattenkwaad, dit is doelbewuste brandstichting

Jan Swennen - advocaat nabestaanden

Maar daar denkt Swennen anders over: "De rechtbank weet wie er liegt, wie de brand heeft aangestoken, wie nadien foto's heeft gewist. Dit is geen jeugdzonde, dit is geen kattenkwaad, dit is doelbewuste brandstichting."

De procureur denkt wel dat ze "waarschijnlijk niet gewild hebben dat er doden vielen". Maar voor de brandstichting, met een aantal verzwarende omstandigheden, vraagt ze 5 jaar cel met uitstel. Aan dat uitstel zijn verschillende voorwaarden gekoppeld, zoals een cursus "slachtoffer in beeld". 

De twee minderjarigen in deze zaak zullen begin volgend jaar voor de jeugdrechter moeten komen. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen