Vlaamse regering richt taskforce op voor aanpak wateroverlast in Westhoek

Naar aanleiding van de noodsituatie in de Westhoek, zet de Vlaamse regering een taskforce aan het werk die binnen een maand met voorstellen moet komen ‘om rampen in de toekomst zo veel mogelijk te vermijden’. Die taskforce zal bestaan uit experten van de Vlaamse overheid en lokale actoren.

belga

Volgens Vlaams minister van Openbare Werken Lydia Peeters (Open VLD) zal de taskforce niet van nul moeten vertrekken. Zo heeft de Vlaamse regering eerder al plannen uitgewerkt en maatregelen genomen, gaande van de Blue Deal tot het Vlaams Klimaatadaptatieplan. De nieuwe taskforce moet volgens de minister nu ‘zo snel mogelijk tot concrete acties komen’, met name voor de Westhoek en specifiek het IJzerbekken. ‘Verdere investeringen in waterbeheersing van onze waterlopen zijn aan de orde, we moeten leren leven met water maar ook ruimte (terug)geven aan water’, aldus Peeters.

De gebeurtenissen in de Westhoek sterken minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) in de overtuiging dat de focus op klimaatadaptatie de juiste is. Vlaanderen heeft voor die adaptatie (aanpassing van de samenleving aan de klimaatverandering) een plan uitgewerkt en in middelen voorzien. ‘De overstromingen bewijzen dat we die inspanningen nog tientallen jaren moeten verderzetten en opschalen’, meent minister Demir.

De N-VA-minister geeft een voorbeeld. ‘Rond de Heulebeek, waar donderdagavond een nooddijk opgetrokken is, hebben we een riviercontract met alle lokale besturen met investeringen om de regio te herstellen: de ingekokerde beek opnieuw openleggen, hermeanderen, een winterbed aanleggen. Waar mogelijk kopen we woningen, die helaas vergund werden, aan in overstromingsgevoelige gebieden. Ons Klimaatadaptatieplan heeft daarvoor een budget van 7 miljoen euro’, aldus Demir.

De Vlaamse regering vraagt ook extra inspanningen van Frankrijk. Anders is het in Vlaanderen ‘letterlijk dweilen met de kraan open’.