Gemeenteraadslid doorbreekt de stilte bij Vooruit: “Rousseau moet nu een stap opzij zetten”

Emilie Peeters reageert als eerste op de uitspraken van haar voorzitter, Conner Rousseau.© Vooruit/Belga

Gent -

Een Gents gemeenteraadslid doorbreekt de stilte bij Vooruit. Op Facebook veroordeelt Emilie Peeters de uitspraken die Conner Rousseau deed tijdens zijn dronken avond. “Het lijkt me logisch dat de voorzitter nu een stap opzij zet. Dit kan echt niet zomaar passeren.”

Max Dedulle

“Het zijn altijd die bruin mannen. Van mij moogt ge die veel harder aanpakken. Ge moet veel meer uw matrak gebruiken. Ik kan dat bruin gespuis niet allemaal buitenzetten.”

Dat en meer opmerkelijke uitspraken deed Vooruit-voorzitter Conner Rousseau tegen agenten na enkele pinten te veel op. Sinds Het Nieuwsblad de letterlijke citaten woensdag publiceerde, kwam er kritiek uit alle hoeken, behalve de eigen partij. Tot nu.

Onaanvaardbaar

“Deze racistische quotes tarten alle verbeelding”, schreef Vooruit-gemeenteraadslid Emilie Peeters donderdagavond op haar Facebookpagina. “Dit soort uitspraken zijn nooit te tolereren, maar totaal onaanvaardbaar voor een leider van een socialistische partij. Dit staat haaks op de kernwaarden van gelijkheid en solidariteit.”

Volgens Peeters is het “logisch dat de voorzitter nu een stap opzij zet en bezint over zijn uitspraken.”

Stilte breken

Het bericht van het gemeenteraadslid staat in schril contrast met de stilte die tot nu toe bij Vooruit heerst. “Maar die maakt het alleen maar erger”, zegt Peeters aan onze krant. “En ik weet niet waarom niemand anders reageert. Ik vond het belangrijk om er iets over te zeggen, want dit staat ver van mijn visie op het socialisme.”

Dat Vooruit onder Rousseau een electorale opmars maakte, geeft de voorzitter volgens Peeters geen vrijgeleide om toch aan te blijven als voorzitter. “Het klopt dat hij veel gedaan heeft voor Vooruit, zeker op het vlak van communicatie. Maar de ideologische basis, die blijft bestaan en is hier geschonden. Zulke uitspraken mogen niet passeren, ongeacht of je de partij vooruitgeholpen hebt of niet.”

Geen volgzaam schaapje

Emilie Peeters besliste eerder al om bij de volgende verkiezingen geen kandidaat meer te zijn. “Maar mijn hart ligt nog steeds bij de socialistische partij en ik zal die waarden altijd blijven verdedigen. Net daarom heb ik het er zo moeilijk mee dat dit gebeurt.”

Op het bericht kwamen al positieve reacties van andere gemeenteraadsleden. “Moedig om geen volgzaam schaapje te zijn”, schrijft Anita De Winter (Groen). Van partijgenoten kreeg Peeters “nog niet zoveel reacties”, en ook Rousseau zelf nam nog geen contact op. “Hij zal wel andere zaken aan zijn hoofd hebben, vermoed ik.”

LEES OOK. “Ik zit daar niet om mijn broek te slijten of een zitpenning te krijgen”: zijn raadsleden niet meer dan stemmachines of hebben ze wél iets te zeggen?

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen