Koning Filip brengt bezoek aan overstroomde Westhoek: “Belangrijk dat hij zijn medeleven betuigt”

Diksmuide -

Koning Filip bezoekt vrijdagvoormiddag Diksmuide, om poolshoogte te nemen van de wateroverlast in de Westhoek. Gouverneur Carl Decaluwé en burgemeester Lies Larridon (CD&V) leiden hem en minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden rond.

ptb

Na een bezoek aan het stadhuis van Diksmuide, ging het naar het crisiscentrum. Daar sprak de koning met vertegenwoordigers van de hulpdiensten. Eén van de brandweermannen die de koning kon spreken, was Robbe Fossé (36) van brandweerpost Leke. “Hij bedankte me voor al het harde werk dat we al gedaan hebben. Dat deed deugd, want de vermoeidheid begint toch toe te slaan na al het werk de afgelopen weken en dagen. Zijn bezoek is een mooie beloning en wordt gewaardeerd.(Lees verder onder de foto)

Robbe Fossé, brandweerman post Leke (Brandweer Westhoek) werd persoonlijk bedankt door de koning.© ptb

In het crisiscentrum sprak koning Filip met vertegenwoordigers van de hulpdiensten.© ptb

Als afsluiter neemt Filip poolshoogte van het getroffen gebied in Merkem (Houthulst).

Uitstap voor scholen

Het bezoek was voor enkele klassen een goede reden om de koning op te wachten bij het stadhuis. Marcel De Handsetters (11) kreeg zelfs een goedendag van de koning toen hij voorbijkwam. “Het was wel cool dat we hem eens zagen, dat was nog nooit gebeurd”, klonk het enthousiast bij Nympha Maekelberg (10).

Heel wat leerlingen hebben zelf nog geen last van het water, maar zien wel hoe het dichterbij komt. Zo zag Nina Bal (11) dat haar stiefoma de koeien op haar boerderij elders moest onderbrengen door het water. Jarne Verwilghen (11) ziet dan weer hoe de weide bij zijn huis onder water staat, en dat de dieren daardoor al dagenlang binnen moeten blijven. En dus is een bezoek van de koning volgens hen meer dan welkom. “Ik vind het heel speciaal dat de koning naar Diksmuide komt. Het is jammer dat de mensen uit hun huizen moeten en alles moeten achterlaten. Dus het is wel belangrijk dat hij dit doet om zijn medeleven te betuigen”, zegt Emily Deleu (10). (Lees verder onder de foto)

Edward Biervliet (11), Nina Bal (11), Jarne Verwilghen (11), Elian Vanden Berghe(10), Elise Hoorne (11), Elise (11), Yazan Almassri (12), Mattiz Vandendriessche (11), Marcel De Hantsetters (11), Nympha Maekelberg (10) en hun klasgenoten zagen de koning van dichtbij. “Heel speciaal dat hij komt. Dankjewel aan de koning!”, klonk het bij Yassan.© ptb

Of ze bang zijn dat Diksmuide onder water zal lopen? “Ik had wel schrik ja. Heel onze straat ligt vol met water, we moesten planken en zandzakjes leggen. Maar we zijn goed voorbereid en de brandweer staat ook klaar om ons te redden als het nodig is”, zegt Mattiz Vandendriessche (11).

Gouverneur Carl Decaluwé en burgemeester Lies Larridon (CD&V) leiden koning Filip en minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) rond.© ptb

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer