Source: REUTERS
ABIR SULTAN

Israëlische premier Netanyahu noemt pogingen om burgers In Gaza te beschermen "onsuccesvol"

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft gezegd dat de pogingen om Gazaanse burgers te beschermen, "onsuccesvol" blijken. Israël doet er naar eigen zeggen alles aan om burgers te sparen, maar volgens de premier ligt de fout bij Hamas, dat er alles aan doet om Palestijnen aan het front te houden. Netanyahu gaf ook aan dat het leger een commandocentrum van Hamas heeft gevonden in de kelder van het Al Shifa-ziekenhuis, al is daar nog geen bewijs voor gegeven.

In een exclusief interview met de Amerikaanse nieuwszender CBS News heeft de Israëlische premier Netanyahu verschillende vragen beantwoord over de situatie in de Gazastrook. De focus van het gesprek lag onder meer op het hoge aantal Palestijnse burgerdoden. Dat cijfer staat momenteel op meer dan 11.500 slachtoffers, onder wie ook duizenden kinderen.

Volgens de premier is elk burgerslachtoffer een "tragedie", al zet het Israëlische leger volgens hem alles op alles om meer leed te vermijden. "We verspreiden flyers, bellen mensen op. We doen er alles aan om burgers uit de conflictgebieden te houden."

Netanyahu houdt vooral Hamas verantwoordelijk voor het hoge dodental. Hij zegt dat Hamas de burgers net aan het front houdt, om hen in te zetten als menselijk schild. "We proberen de operatie met een minimaal aantal burgerslachtoffers af te ronden, maar spijtig genoeg zijn onze pogingen onsuccesvol", reageerde de eerste minister in het interview.

BEKIJK - "We proberen de operatie met een minimaal aantal burgerslachtoffers af te ronden, maar spijtig genoeg zijn onze pogingen onsuccesvol":

Videospeler inladen...

Commandocentrum op verdieping -2

Tijdens het interview gaat Netanyahu ook in op de recente Israëlische inval in het Al Shifa-ziekenhuis. De "gerichte militaire operatie" lokte heel wat verontwaardiging uit bij de internationale gemeenschap, omdat duizenden mensen verzorging en onderdak krijgen in het ziekenhuis. 

Volgens de premier was die inval echter noodzakelijk. Israël beweert al langer dat Hamas het ziekenhuis als militair commandocentrum gebruikt. Netanyahu zegt dat het leger dat commandocentrum ook heeft gevonden, op verdieping -2 van het ziekenhuis. "We vonden militaire communicatie-apparatuur, bommen en wapens. Daarnaast vonden we ook verschillende tunnels van Hamas." 

Het leger verspreidde al video's van wapens en granaten die soldaten in het ziekenhuis hadden gevonden. Die beelden zijn niet onafhankelijk te verifiëren. Er zijn ook nog geen bewijzen geleverd van het militaire commandocentrum in het ziekenhuis.

BEKIJK - Het Israëlische leger verspreidt nieuwe beelden van wapens uit het Al Shifa-ziekenhuis:

Videospeler inladen...

Meest gelezen