DLE

Watersnood in Westhoek wordt "hoogstwaarschijnlijk" erkend als ramp

De watersnood in de Westhoek zal door de Vlaamse regering "hoogstwaarschijnlijk" erkend worden als ramp. Dat zegt minister-president Jan Jambon (N-VA). Volgens Jambon wijst alles erop dat de waterellende "uitzonderlijke proporties" aanneemt. "Alles wordt dan ook in gang gezet om de aanvragen van de mensen die schade lijden zo vlug mogelijk te behandelen.”

De Vlaamse regering kan de impact van uitzonderlijke weerfenomenen, zoals extreme droogte of wateroverlast, erkennen als ramp. Dat gebeurt na het inwinnen van de nodige adviezen bij bijvoorbeeld het KMI en de Inspectie Financiën. Bij een erkenning als ramp kunnen getroffen boeren gedurende een bepaalde periode een aanvraag voor een tegemoetkoming indienen bij het Vlaams Rampenfonds.

Omdat de criteria voor de erkenning als ramp meer dan waarschijnlijk vervuld zullen zijn voor de Westhoek, wil minister-president Jambon het signaal geven dat die erkenning er "hoogstwaarschijnlijk" komt en dat de ingediende aanvragen snel zullen behandeld worden, klinkt het.

"We willen ervoor zorgen dat slachtoffers zo snel mogelijk zullen kunnen vergoed worden. Het KMI, de Vlaamse Milieumaatschappij en het Waterbouwkundig Laboratorium zijn gevraagd om de precieze omvang van de ramp concreet te bepalen in functie van de erkenning."

Taskforce

De Vlaamse regering zet ook een taskforce aan het werk die binnen een maand met voorstellen moet komen "om dergelijke rampen in de toekomst zo veel mogelijk te vermijden".

Die taskforce zal bestaan uit experten van de Vlaamse overheid en lokale actoren zoals de provincie, dijkgraaf enzovoort.

Meest gelezen