Eksel-voorzitter Jean-Paul Vandael: “We zijn een dorpsclub, waarvan 80 procent van de spelers rond de kerktoren woont. De voorbije maanden heeft zelfs een speler met de naam Mo Salah zich aangeboden.”© Dick Demey

“Zelfs Mo Salah kwam zich aanbieden, maar wij zijn een dorpsclub”: hoe moet het verder met rode lantaarn Eksel?

Het zijn barre tijden voor FC Eksel. In haar debuutseizoen in het nationale voetbal staat de teller van de dorpsclub na elf speeldagen op welgeteld één punt met een doelsaldo van 6-53. Wij legden voorzitter Jean-Paul Vandael (59) in de aanloop naar de derby tegen Wellen drie prangende vragen voor over de huidige situatie.

Frederik Baeten

1. DE PROMOTIE NAAR HET NATIONALE VOETBAL IS EEN VERGIFTIGD GESCHENK VOOR EKSEL?

AKKOORD

Vandael: “Ik neem je graag even terug mee in de tijd. Ploegen worden voor een groot stuk al gevormd in januari en februari. Wij wisten toen al dat er enkele sterkhouders misschien gingen vertrekken. Daarop hebben we geanticipeerd door enkele jongens vast te leggen met het oog op eerste provinciale. Maar na onze goal in minuut 94 (!) van de slotmatch in Zepperen-Brustem stonden we plots in de eindronde. De groep wou graag alles geven en als bestuur zeg je dan niet: sorry, dat mag niet! En dan wonnen we die eindronde ook nog... Een promotie, waarop we totaal niet gerekend hadden. Het was al een moeilijk verhaal voor eerste, laat staan een reeks hoger.”

Eksel mocht dit seizoen slechts zes keer vieren na een doelpunt.© gmd

2. EKSEL HAD NA DE PROMOTIE ALSNOG KWALITEIT MOETEN BINNENHALEN?

NIET AKKOORD

“We zijn een dorpsclub, waarvan 80 procent van de spelers rond de kerktoren woont. Je kan niet geloven hoeveel spelers ze ons de voorbije maanden hebben aangeboden. Vooral Brusselaars en Afrikanen. Zelfs een speler met de naam Mo Salah zat ertussen (lacht). We kunnen die spelers trouwens niet betalen. Weet je dat de voetbalbond aan de amateurclubs vraagt om voetballers maximum 4.500 euro bruto per seizoen te betalen. Ik geloof letterlijk dat wij de enige club zijn op dit niveau die deze regel respecteert. Op bezoek bij een club uit onze reeks zei men: als je geen 150.000 euro op tafel kan leggen, overleef je niet in derde. Voor amateurvoetbal? In dat verhaal gaan wij niet mee.”

Eksel slikte al 53 doelpunten.© mpics

3. COACH Bjorn Janssen STAAT ondanks de 1 op 33 NIET TER DISCUSSIE

AKKOORD

“Onze staf moet roeien met de riemen die er zijn. We kunnen met ons materiaal simpelweg niet concurreren met de andere ploegen. Met onze ploeg van vorig jaar zou het wel spannender en meer concurrentieel geweest zijn dan nu. Maar ook dan zou het behoud moeilijk geweest zijn. Vorig seizoen - in eerste - hebben wij op een bepaald moment 2 op 24 gepakt. Ook in eerste waren wij dus geen hoogvlieger. Maar ondanks alles blijft de sfeer in de groep heel positief. We hebben met de jongens een regeling getroffen om het gebrek aan puntengeld op te vangen. Maar stel je ook daar niet te veel bij voor. Toch ben ik er zeker van dat onze ploeg er weer zal staan tegen Wellen.”

We hebben met de jongens een regeling getroffen om het gebrek aan puntengeld op te vangen

Jean-Paul Vandael

Voorzitter KFC Eksel

© pasm

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer